Tegyük könnyebbé a nehéz napokat!

Élete során szinte minden nő megtapasztalja a menstruációs fájdalmat. Bár alapvetően természetes folyamatról van szó, és egyesek nehézségek nélkül átvészelik ezeket a napokat, másokat azonban jobban megviselhet ez az időszak. Arról, hogy milyen módszerekkel enyhíthetünk a panaszokon, és mikor elkerülhetetlen, hogy szakorvoshoz forduljunk, Gémesiné dr. Szabó Ibolyát, a békéscsabai Aranykehely Gyógyszertár szakgyógyszerészét kérdeztük.

Gémesiné dr. Szabó IbolyaA menstruációval kapcsolatosan sokféle kellemetlen tünetről számolnak be a fiatal lányok és a felnőtt nők is. Melyek a leggyakoribb panaszok?

A nők többsége számára a menstruáció enyhe panaszokkal kezdődik, mint például alhasi fájdalmakkal vagy mérsékelt rosszulléttel, amely teljesen normális, és a nők többsége nem hatalmas megterhelésként éli meg a hormonváltozást. Ugyanakkor a nők egy kisebb csoportjánál a menstruáció előtt és alatt jelentkező fájdalom olyan erős, hogy ez idő alatt komoly nehézséget jelent a mindennapi tevékenységük elvégzése. A menstruációs panaszokkal a patikába betérő hölgyek leggyakoribb tünete a görcsös alhasi fájdalom, ami kisugározhat a keresztcsontba és akár a combba is, és a fájdalmat néha fejfájás, émelygés és hányás kiséri, amelyek a fájdalmas menstruáció leggyakoribb tünetei közé tartoznak. A betegeim beszámolnak továbbá levertségről, nyugtalanságról, ingerlékenységről, feszülést éreznek a mellükben, fejfájásuk, székrekedésük van, megdagad a lábuk, fáradtságról panaszkodnak, amelyek a premenstruációs szindróma (PMS) tünetei. Ezek általában a menstruációt megelőző napokban lépnek fel, de többnyire ezen tünetek 24 órán belül elmúlnak.

Milyen gyakorisággal találkoznak gyógyszerészként azzal, hogy menstruációs panaszokra keresnek megoldást a páciensek?

Tapasztalatom szerint a nők 5-10 százalékánál a tünetek olyan súlyosak is lehetnek, hogy életkörülményeikben zavart, párkapcsolataikban problémát okoz, iskolai és munkahelyi teljesítményüket csökkenti, vagyis nekik olyan erősek a tüneteik, hogy mindenképp kezelést igényelnek. Szinte minden nap találkozunk ilyen tünetekkel betérő betegekkel.

Milyen hatóanyagokkal enyhíthetőek a különböző tünetek?

A tünetek csökkentésére fájdalomcsillapítók, görcsoldók széles repertoárban állnak rendelkezésre, elsősorban nem-szteroid gyulladásgátló (ibuprofén, paracetamol, diclofenac, naproxén stb. hatóanyag tartalmú) és simaizom görcsoldók (drotaverin) készítmények javasoltak. A gyógyszertárban találhatunk olyan készítményt is, amelyet kifejezetten menstruációs fájdalmak csillapítására fejlesztettek ki, ez kettős hatású: fájdalmat csillapít és görcsoldó hatású is.

Léteznek-e olyan praktikák, esetleg gyógynövények vagy pl. bizonyos mozgásformák, amelyek segíthetnek a tünetekkel való megküzdésben?

A menstruáció alatt elsősorban sokat kell pihenni, illetve esetleg a könnyű sportgyakorlatok enyhíthetik a panaszokat. Ágynyugalom mellett egy melegvizes palack hasfalra helyezése, vagy egy meleg fürdő is segíthet a görcsös has ellazulásában. Léteznek speciálisan menstruációs panaszokra javasolt intimtorna-gyakorlatok is. Gyakran szoktam javasolni menstruációs panaszokat enyhítő gyógytea keverékeket is: a cickafark alkalmas a bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására, változó korban harmonizáló hatású. A pásztortáska menstruációs ciklus-szabályozó, vérzéscsillapító hatású gyógynövény. Az erdei málna levél fájdalmas menstruációs görcsökre is enyhülést nyújt, míg a citromfű enyhe nyugtató hatása sokaknál segít az idegesség csökkentésében, a kiegyensúlyozottabb lelkiállapot megőrzésében. A palástfű is kiváló vérzéscsillapító, a barátcserje hatóanyagai pedig pozitívan befolyásolják a női hormonális rendszer működését.

Tehetünk-e valamit a megelőzés érdekében pl. sporttal vagy életmód-változtatással?

Súlyos tünetek esetén mindenképpen javaslom az életmód-változtatást: érdemes elhagyni a koffeint és az alkoholt, kiiktatni a fehér lisztet és a cukrot is az étrendünkből. A dohányzás súlyosbítja a panaszokat, ajánlatos abbahagyni, de ha valaki nem tud lemondani róla, akkor is mindenképpen csökkenteni kell a mennyiségét. Célszerű a rostbevitelt növelni, sok zöldséget, gyümölcsöt és dióféléket fogyasztani. A tengeri hal és lenmag fogyasztása is jótékony hatású, mert tele van omega-3 zsírsavval. Az életmódváltozáshoz hozzátartozik a lelki egyensúly elérése is. Mindenkinek meg kell találnia a számára ideális relaxációt, amely lehet egy séta vagy meditáció, de számos más lehetőség is rendelkezésre áll.

Milyen panaszok fennállása esetén elkerülhetetlen a szakorvos felkeresése?

Ha hosszú ideje tartó, szabálytalan, a megszokottól eltérő menstruáció jellemzi a ciklust, ha vérzés vagy menstruációs fájdalom jelentkezik két menstruáció között, ha erősödő vagy elhúzódó fájdalmat, esetleg kóros hüvelyi folyást tapasztal a páciens, akkor mindenképpen kérje ki orvosa véleményét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!