7 tipp a téli sportbalesetek megelőzésére

Forrás: gerinces.hu
Télen számos olyan sportot űzhetünk, amely akkora örömet okoz, hogy még a hideg időjárás ellenére is szívesen mozdulunk ki értük az otthon melegéből. A téli sportok a szabad levegőn való mozgás előnye mellett azonban komoly veszélyeket is tartogatnak. Íme néhány tipp, hogy balesetek nélkül ússza meg a téli sportolást.

Bár télen sokszor kényelmesebb fűtött edzőteremben vagy a meleg szobában tornázni, sokan előnyben részesítik a szabadtéri sportolást. A testmozgás során a szervezetben hő termelődik, ily módon legyen akármilyen hideg kint, a sportoló ember hőérzete a ténylegesnél jóval nagyobb lesz. Ennek ellenére hidegben főként a közepes vagy intenzív terhelést jelentő mozgásformák (futás, korcsolyázás vagy síelés) ajánlottak.

Melyek a téli sportok veszélyei?

A síelés és a snowboardozás sokak által kedvelt tevékenységek, azonban mindkét sportág magában hordozza a komoly sérülés veszélyét. A törött karok és lábak sajnos csak apró szeletét teszik ki a jellegzetesen téli sérüléseknek. A csonttörések mellett ilyenkor gyakran előfordulnak ficamok, húzódások, ínszalag szakadások, komoly esetben pedig akár fejsérülést is szenvedhetünk. A megfelelő megelőző intézkedések megtétele érdekében kifejezetten fontos, hogy az érintettek a lehető legtöbbet megtudják az esetleges sérülésekről.

Hogyan védjék magukat a síelők, a snowboardosok és a korcsolyázók?

A síelés és a snowboardozás nagyjából azonos kockázatokkal jár, de más típusú sérüléseket eredményezhet. Itt is szemüveggel kell védeni a szemet, sisakkal a fejet, a típusos csontos sérülések miatt a csuklóvédő kesztyű mindenképpen, a gerincvédő és térdvédő opcionálisan ajánlott, és fontos a megfelelően meleg öltözet. Korcsolyázásnál is ajánlott a térdet, a csuklót és a fejet megóvni az esésektől. Mivel ez a kezdetekben még igencsak gyakori lesz, érdemes sisakot, párnázott térd- és könyökvédőt, csuklószorítót viselnünk, amíg nem válunk tapasztaltabbakká.

Mire figyeljenek a szánkózni indulók?

Szánkózás közben pedig meglepő módon a legnagyobb problémát a hideg jelentheti. Legyünk mindig bizonyosak abban, hogy megfelelően melegen öltöztünk-e az adott hőmérséklethez. A fejvédő azokban az esetekben lehet nagyon hasznos, ha a szánkó felbukik, összetörik, fának, vagy más tárgynak ütközik. Szánkózásnál még kiemelendő két fontos tény. Az egyik a sebesség. Sokan azt hiszik, hogy a szánkózás egy kellemes, békés kikapcsolódás, de a begyorsult szánkót kimondottan nehéz irányítani és lefékezni. A másik, hogy a fából vagy vasból készült szánkók kimondottan veszélyes sérüléseket okozhatnak a másik ütköző félnek.

7 tipp a téli sportbalesetek megelőzésére

1. Fizikailag felkészülve kezdjünk hozzá a sportoláshoz!

Felkészültség alatt nem a gyakorlottságot, vagy az edzett fizikumot értjük. Sokkal inkább fontos az, hogy ne kimerülten vagy fáradtan vágjunk bele az aznapi edzésünkbe. Például, ha az előző napi sízéstől makacs fájdalmak maradtak fenn, akkor inkább pihenjünk, hogy másnap újult erővel kezdhessünk neki a sportolásnak. Emellett igen fontos a bemelegítés. Ajánlottak a könnyebb gyakorlatok, a finom nyújtás, amelyeket érdemes 30 másodpercig kitartani. Ha sízés közben a megszokottnál eggyel nehezebb pályára szeretnénk rátérni, érdemes egy bemelegítő kört futni, mielőtt nekikezdenénk.

2. Maradjunk a járt ösvényen!

Érdemes elkerülni az ismeretlen, meredek helyeket, a jeges talajt. A pályán kívüli és a freestyle sízés csak kimondottan profi síelőknek ajánlott, és csoportosan.

3. Essünk úgy, mint a macskák!

Ha pedig esni kell, próbáljunk meg a puhább részeinkre, vagy az oldalunkra landolni. Esés közben ne viaskodjunk: igyekezzünk a legtermészetesebb módon, a fejünket behúzva landolni, kerüljük el a merev végtagokkal való kitámasztást.

4. Ügyeljünk az öltözködésünkre!

A téli sportolás alapja a réteges öltözködés. A legalsó réteg legyen szintetikus, hogy könnyen elvezesse a testtől a verejtéket. Felette viseljünk vastagabb, gyapjúból vagy más, jó hőszigetelő képességű anyagból készült ruhadarabot, legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözet kerüljön. Kiemelten fontos a fej és a végtagok védelme. Téli sportoláskor a sapka nagysága és minősége is fontos szempont, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át távozik, párolog el. Az arcon érdemes sálat vagy maszkot viselni.

Az enyhébb lágyrész sérülések jelentik a sportsérülések egyik leggyakoribb fajtáját, a csont és lágyrész (ízület, inak, szalagok stb.) kombinált sérülései szerencsére ritkábbak, de súlyosabbak is lehetnek. A téli sportok esetén több igen veszélyes tényező csúszik be a képbe, mégpedig a jég, a hó és a fák – utóbbiak gyakran nemcsak szegélyezik, de egy csúszós akadály miatt el is állhatják utunkat. Ez ellen nyújt védelmet a megfelelő ruházat és a fejet és arcot jól védő sisak, melyek használata legalább annyira fontos, mint a pályák ismerete.

5. Vigyázzunk a napsugárzással!

Sokan nem gondolnak a hidegben a napsugárzás erejére, de a havon való tükröződésnek és a magassági viszonyoknak köszönhetően fokozott a hatása, így kiemelten fontos a szabad bőrfelület megfelelő faktorú naptejjel illetve a szem UV szűrős szemüveggel való védelme. Tartós károsodáshoz vezethet a védekezés elmulasztása!

6. Igyunk meleg teát!

Izzadás következtében nem csak nyáron, a melegben vesztünk sok folyadékot. A bőséges folyadékfogyasztás sportolás előtt és közben mindig is ajánlott volt, de téli időszakban a fűtés és a kinti levegő szárító hatása miatt még nagyobb (2 - 2 és fél liter) a normál folyadékigény. Sportoláskor érdemes belülről is melegítő italokat, például meleg teát választani.

7. Vegyük komolyan a sérüléseket!

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha elestünk és beütöttük a fejünket, bármennyire kicsit koppant is, vagy azt gondoltuk, hogy az ütést hárította a rajtunk levő sisak! A fejsérülés hatásai nem mindig azonnaliak. Sokkal később, akár 48 órán túl jelentkező tünetei is lehetnek, egy belső koponyaűri vérzésnek. Kiemelendő még nagy sebességű esésnél az indirekt agyrázkódás lehetősége is, ami szintén 48 órán túl is jelentkezhet fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, és kórházi megfigyelést igényel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!