Ne hanyagolja el a tüdőszűrést, életmentő lehet!

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Forrás: Action Heller Consulting
Bár a legtöbb, egészséggel kapcsolatos aggodalmat továbbra is a koronavírus-járvány okozza - és úgy tűnik, ez egy ideig még így is marad -, azért figyelmet kell szentelnünk azokra a szűrésekre is, amelyek az életkorból vagy a kockázati tényezőkből adódóan szükségesek lehetnek.

A Rák Világnapja a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) kezdeményezésére jött létre, melyet minden év február 4-én tartanak meg világszerte. A világnap célja, hogy a figyelmet a megelőzés fontosságára, a betegséggel kapcsolatos ismeretek terjesztésére és a betegellátás javítására irányítsa. Ennek apropóján a tüdőrákkal kapcsolatos tünetekre szeretnénk felhívni a figyelmet, hiszen a daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot Magyarországon és világszerte is, férfiak és nők között egyaránt.

A koronavírus-járvány okozta leterheltség, a korlátozó intézkedések miatt az egészségügyi rendszerek a világ legtöbb országában nehezen tudják a járvány előtti szűrőkapacitást fenntartani, holott számos betegség esetében különösen fontos lenne, hogy már a tünetek jelentkezése előtt, korai fázisban kiszűrjék a betegséget, és mielőbb megkezdjék a megfelelő terápiát.

A tüdőrák jellemzően ilyen: a szűrővizsgálatok akkor is kimutathatják a betegséget, ha az még tünetmentes. Ezért különösen fontos, hogy rendszeres tüdőszűrésen vegyünk részt – a gyakoriság kapcsán a háziorvos tud megfelelő tanácsot adni, hiszen ő ismeri a páciensei kockázati tényezőit.

A tüdőrák tünetei

A tüdőrák kezdeti tünetei más betegségekre is utalhatnak, akár koronavírusra is. Ilyen például a köhögés, a légszomj és a mellkasi fájdalom. Nagyon fontos ezért, hogy tünetek jelentkezése esetén minél előbb keressük fel orvosunkat az egyértelmű diagnózis érdekében. Persze a betegség előrehaladtával már egyértelműbb tünetek is megjelennek, ilyen a fáradtságérzet, a nyelési nehézség, a véres köpet, de az étvágytalanság és fogyás, a vérszegénység és sápadtság is jellemző lehet.

Ki lehet érintett?

Sokan úgy gondolják, hogy őket nem fenyegeti a tüdőrák, hiszen nem dohányoznak, azonban a valós helyzet más. Az igaz, hogy a dohányzók körében a nemdohányzókhoz képest tizenkétszer gyakoribb a betegség kialakulása, de a tüdőrákos betegek 25%-a a nemdohányzók közül kerül ki.

Hogy lehet ez? A dohányzó mellett annak környezete is ki van téve a káros füstnek, ez a már ismert passzív dohányzás. Ezenkívül ismeretes az is, hogy a harmadlagos dohányfüst is lehet rákkeltő: zárt helyiségben a dohányfüst megtelepszik a bútorokon, textíliákon, a benne lévő nikotin pedig reakcióba lép a szoba levegőjének egyéb összetevőivel, és rákkeltő nitrozaminok keletkeznek.

Emellett fertőzéseknek, hormonális tényezőknek is lehet rákkeltő hatása, sőt a genetikai adottságok – a családban előfordult daganatos megbetegedések – is befolyásolják a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Van megoldás?

A legfontosabb azonnali tennivaló a rizikótényezők kiszűrése: a dohányzásról való leszokás, az olyan helyzetek elkerülése, ahol passzív dohányzásra kényszerülünk. Bár a nikotin erős függőséget okozhat, de tudjuk, hogy nem lehetetlen feladat a leszokás, amelynek nemcsak hosszú távú előnye létezik, hanem azonnal észrevehetjük a változást: javul a vérkeringés, a légzés, a szervezet oxigénellátottsága, ami erősíti az immunrendszert is.

Ezen kívül az egészséges táplálkozás, a mozgás nagyon sokat tud segíteni abban, hogy fizikai állapotunkat hosszú ideig megőrizzük, így a fertőzések, megbetegedések is nagyobb eséllyel kerülnek el.

És amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, az a szűrővizsgálat jelentősége, amellyel a megbetegedés korai fázisa, de akár már a rákot megelőző állapot is kimutatható. Ha veszélyeztetett csoportba tartozunk, akkor ne feledkezzünk meg erről, hiszen ahogy fejlődnek a terápiás lehetőségek, úgy nő a korai felismerés jelentősége is. A kezdeti fázisban felismert daganatos betegségek lényegesen nagyobb arányban gyógyíthatóak, mint a későbbi stádiumban diagnosztizáltak. A korai felismerés és a személyre szabott kezelés mielőbbi elkezdése növeli a daganatos megbetegedések túlélésének esélyét: a műtétek, a modern kezelések és gyógyszerek jelentősen javíthatják a beteg életkilátásait.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!