Világító hálók csökkentik a felesleges halászatot

Forrás: ng.hu
Járulékos fogásnak nevezik, amikor egy halászat során nem a cél állatfaj, hanem egészen más állat kerül a hálókba.

Sok tengeri állat pusztulását okozza az, hogy a halászat során a hálóba keverednek nem kívánt fajok is, így például rája, cápa, tintahal, tengeri teknős. Egy újonnan, a Current Biology szakfolyóiratban közzé tett tanulmányban a kivilágított halászhálók hatásáról esik szó, és ebből arról értesülhetünk, hogy hatásukra igen jelentősen csökken a járulékos fogás mennyisége.

A teknősök esetében már korábban bebizonyosodott, hogy hatékony védekezés a járulékos fogás okozta pusztítás ellen, ha világított eresztőhálókkal halásznak, ám eddig azt nem vizsgálták, hogy más fajokra milyen hatású ez a technológia.

Forrás: WCS/ NOA A

Az eresztőhálókat a fenéknél rögzítik és kifeszítik, majd meghatározott idő múlva kiemelik a vízből a beleakadt zsákmánnyal együtt. Sok esetben azonban a zsákmány mellett más, nem kívánt, illetve védett állatok is belekeveredhetnek a hálóba és akár el is pusztulhatnak, mire kiemelik a hálót. Azzal, ha a hálót merevítő szálakra LED világítást erősítenek, ez a súlyos mellékhatás nagyon nagy részben csökkenthető. Most összesen 28 pár hálóval végeztek vizsgálatokat, minden pár egyike kivilágított, másik fele klasszikus módon sötéten hagyott volt, és a kísérlet végén összeszámolták az egyes típusok által fogott állatokat, mind a célzott zsákmányt, mind a járulékos fogást.

Wildlife Conservation Society által ismertetett eredmények reményre adnak okot: összességében 63 százalékkal kevesebb a nem kívánt állat a hálóban, ezen belül a cápák és ráják bekerülését 95 százalékkal, a Humboldt-tintahalakét 81 százalékkal, az álcserepesteknősét pedig 51 százalékkal csökkentette, miközben magát a célzott halászzsákmányt növelte.

A hálókra 10 méterenként helyeztek el egy-egy zöld színű LED-lámpát, amely nemcsak a járulékos fogást csökkentette igen jelentősen, hanem a háló kibogozásával töltött időt is megfelezte, így jócskán növelte a halászat hatékonyságát. Ez azért is fontos, mivel a halászok számára elsődlegesen a saját érdekeik a lényegesek és így, hogy maguk is hasznot húznak a világításból, bizonyosan többen fogják alkalmazni is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!