Demens betegeknek fejlesztettek ki egy új applikációt

Forrás: felejtek.hu
Az angliai Man-szigetén található hospice házban olyan appot fejlesztettek, ami segít a demenciával élő betegeknek az emlékeik felidézésében.

A Bruce Elliott és Peter Quayle által megálmodott alkalmazás ötlete akkor született meg, amikor a szüleikről beszélgettek.

Jelenleg harminc önkéntes segítségével fejlesztik tovább a játékokat, amik egészen széles spektrumot ölelnek fel a világ helyeitől az ételekig bezárólag. A céljuk az, hogy a játékok segítségével a demenciával élők pozitív emlékeket tudjanak felidézni, és ezáltal könnyebben kapcsolódjanak a szeretteikhez, élvezzék a családi fotók nézegetését és részt vegyenek a beszélgetésekben.

A hospice ház igazgatója, Anne Mills szerint az alkalmazás forradalmi jelentőségű lehet az életminőség javításában, illetve a betegek és családtagjaik kommunikációjának elősegítésében. Tapasztalataik szerint az életvégi időszakban gyakran nehezedik a kommunikáció, ezért minden olyan eszköz, ami ezt könnyebbé teszi, végső soron az életminőséget javítja.

A Memory Lane Games névre keresztelt ingyenes applikációt már 45 ezren töltötték le és több száz országban használják rendszeresen. Elliot hozzátette, hogy a játékok természetesen nagyon élvezetes, kvíz-jellegű tartalmak, ám a lényeg mégsem ez, hanem a jobb kommunikáció elősegítése a hozzátartozókkal. 
A legnépszerűbbek közé a zenei játékok tartoznak, a zenének ugyanis különleges ereje van a régi emlékek megszínesítésében és az érzelmek felelevenítésében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!