Orális diabétesz-gyógyszert fejlesztenek

Forrás: Pharma Online
Egereken alkalmazva már hatásos az a tabletta, amely egyszerre szabályozza az inzulinszintet, illetve csökkenti a szervezet gyulladásos tüneteit.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói olyan szájon át a szervezetbe juttatható diabétesz-gyógyszert fejlesztettek, mely egyszerre képes kontrollálni az 1-es típusú cukorbeteg inzulinszintjét és csökkenteni a betegséggel járó gyulladásos tüneteket.

Tarek Fahmy, az egyetem orvosbiológiai mérnöki karának, és az immunbiológiával foglalkozó részleg docense vezette a kutatást. Közleményében azt írja, csapatával sikerült olyan nanoszállítót létrehozniuk az emberi testben megtalálható anyagokból, mely megvédi az inzulint, amíg az eljut a beteg szervezetében a hasnyálmirigyig. Korábban is voltak szájon át adagolható diabétesz-gyógyszerek kifejlesztésére kísérletek, eddig azonban egyik sem járt sikerrel, a gyógyszer rendszerint hamarabb lebomlott az emésztőrendszerben, mielőtt célt ért volna. Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők az inzulininjekciók beadására kényszerülnek, ami napi több tűszúrást is jelent, ez pedig rontja az életminőséget, magyarázta Fahmy.

Forrás: Pavel Danilyuk/pexels

A gyógyszer köré vont szállító és védő szerepet betöltő nanobevonat polimerizált urzodezoxikólsavból van, ami monomer formában megtalálható az emberi epében és epekövek oldására használt gyógyszerek alapanyagaként is használják. A fejlesztést végző orvosok szerint így maga a hordozó is olyan terápiás hatással bír, amely a beletöltött diabétesz elleni szerrel együtt rövid távon az anyagcserét állítja vissza normális működésére, hosszabb távon pedig az immunrendszer kompetenciáján is segít.

Egereken már kísérleteztek is a gyógyszerrel, az eredményeket a Nature folyóiratban publikált tanulmányban részletezték.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!