A magas vérnyomás és a cukorbetegség kapcsolata

Forrás: Cukorbeteg Központ
A magas vérnyomás fokozottan veszélyezteti a cukorbetegeket, a két betegség együttes jelenléte pedig megsokszorozza többek közt a vesebetegség és a szívinfarktus rizikóját is.

Dr. Fövényi József PhD, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus az összefüggésekre és a komplex kezelés döntő szerepére hívta fel a figyelmet.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás együtt veszélyes kombináció

A cukorbetegség több ok miatt is képes megemelni vérnyomást. Egyrészt csökkenti az erek rugalmasságát, másrészt növeli a testben lévő folyadékmennyiséget. Egyes felmérések szerint a 2-es típusú cukorbetegek közel 90%-a küzd magas vérnyomással is. Kialakulásuk gyakran azért is jár együtt, mert ugyanazon rizikófaktorok segítik elő a megjelenést, mint például elhízás, mozgáshiány, egészségtelen életvitel. A két betegség együttes jelenléte pedig igen veszélyes lehet: megsokszorozza olyan súlyos szövődmények kialakulásának esélyét, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke. Mindemellett az alsó végtagi szűkület kialakulására is nagyobb az esély, ami akár amputációhoz vezethet.

Az elhízás és a magas vérzsírszint is gyakori társbetegségek

A szakemberek szerint a cukorbetegség és a magas vérnyomás mellé igen gyakran társul elhízás és magas vérzsírszint is. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét.
A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk. A túlsúly mértéke azonban nem feltétlenül egyenesen arányos az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással járhat együtt. A metabolikus szindróma legsúlyosabb szövődményei az érszűkület talaján kialakuló szívinfarktus és a stroke, de ez lehet az oka például a zsírmáj és a potenciazavar kialakulásának is.

A folyamatok tehát összefüggenek és szerteágaznak, vagyis valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények. A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme nem egyszerűen megemeli, hanem mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja már jelen van, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre.

Az életmód megváltoztatása kulcs a megelőzésben

Az életmódbeli változtatások nem csak a vérnyomásértékeket vihetik lejjebb, de a vércukorszint is közelebb kerülhet a normálishoz, sőt idővel akár még a gyógyszer- és inzulinigény is csökkenhet. Az egészséges életmód alapjai:

  • Testsúlycsökkentés: már 5 kiló leadása is lejjebb viheti a vérnyomást és a vércukorszintet.
  • Mozgás: legalább heti 5x30 perces fizikai aktivitás jelentősen javítja az értékeket.
  • Kiegyensúlyozott étrend: kevesebb só, vörös hús, zsír, és alkohol, valamint több zöldség, gyümölcs, rost, fehér hús és halfogyasztás (optimális lehet a DASH-diéta vagy a mediterrán étrend) a vérnyomásra és a vércukorszintre is kedvezően hat. 
  • A dohányzás elhagyása: a nikotin nem csak az agyvérzés, a szívinfarktus és a retinopátia miatti vakság esélyét növeli, de az alsó végtag ereinek szűkítése révén akár végtag-amputációhoz is vezethet, főként a cukorbetegeknél. Éppen ezért ajánlatos mielőbb felhagyni ezzel az önpusztító szokással!

A cukorbetegség kezelésével a vérnyomás is csökkenhet

- A cukorbetegség kezelésében szerencsére egyre több vércukorcsökkentő gyógyszerkészítmény áll rendelkezésünkre – ismerteti Dr. Fövényi József PhD, a Cukorbetegközpont diabetológusa, belgyógyász, endokrinológus, obezitológus. – Ebből a célból elrendelhetünk tablettákat, de a betegeket gyakran inzulinnal, vagy újabban nem inzulin természetű, de injekciós készítménnyel is kezelhetjük. Több klinikai vizsgálatban megfigyelték már, hogy egyes antidiabetikumok alkalmazásakor a vércukorszint mellett, szinte mellékhatásként a vérnyomás is csökkenhet. Ez feltétlenül előnyös, de a már kialakult magasvérnyomás betegségnél semmiképp sem elegendő kezelés, nem váltja ki a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek használatát. Különösen azért nem, mert azoknál a betegeknél, ahol a cukorbetegség és a magas vérnyomás együttesen van jelen, jellemzően nem egyetlen gyógyszerrel, inkább gyógyszer kombinációkkal lehet elérni a kívánt célértékeket. Összefoglalva tehát körültekintő és komplex kezeléssel, valamint egészséges életmód kialakításával jelentősen csökkenthetők a szövődmények kockázatai.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!