Az űrben végeznek régészeti projektet

Forrás: ng.hu
A kutatást a földi környezetben gyakran használt próbagödrök ihlették.

Először indult régészeti projekt a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – számol be a Phys.org. A vizsgálatot Alice Gorman, a Flinders Egyetem munkatársa és Justin Walsh, a Chapman Egyetem szakértője vezetik. A Nemzetközi Űrállomás Régészeti Projekt (ISSAP) célja az űrbéli lakóhely tanulmányozása.

„Mi vagyunk az elsők, akik megpróbálják megérteni, hogyan viszonyulnak az emberek azokhoz a tárgyakhoz, amelyekkel az űrben élnek együtt” – mondta Walsh. A kutató hozzátette, azzal, hogy régészeti módszereket alkalmazzák a világűrben, megérthetik, hogy miként alkalmazkodnak az emberek a teljesen új környezethez.

A projekt első szakaszában a legalapvetőbb régészeti technikát, a próbagödröt veszik alapul. A Földön a módszerrel 1 méter mély négyzet alakú területet ásnak ki, hogy kiértékeljék az adott területet, és megtervezzék a későbbi munkát. Az ISSAP keretében viszont ragasztószalaggal fognak egy területeket kijelölni az ISS-en, majd fotók révén mérik fel, hogy miként használják az adott teret. A kísérlet 60 napon át tart majd, a képek naponta készülnek.

A négyzeteket január 14-én hozta létre Kayla Barron, a NASA asztronautája. Az érintett terek különböző munkához vagy szabadidőhöz köthető helyeken, például egy konyhaasztalnál találhatóak. Az asztronauták saját döntésük alapján az amerikai laboratóriumi modul, a Destiny egyik állványán is kijelöltek egy megfigyelendő térrészt, abban bízva, hogy ez érdekes lehet a régészeknek.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!