7 tiltott tevékenység, ha meg vagyunk fázva

Forrás: hrdoktor.blog.hu
Sokat ronthatunk a náthás betegségen azzal, ha nem tartunk be néhány egyszerű javaslatot.

Októbertől márciusig tart a náthás megbetegedések szezonja. Ezek a betegségek, amelyeket a köznyelvben megfázásnak hívunk, tüsszögéssel, orrfolyással, esetleg köhögéssel, lázzal járnak, de szerencsére az esetek nagy többségében komplikációk nélkül zajlanak le. A náthás betegségekért nem a hidegben töltött idő, hanem a cseppfertőzéssel terjedő vírusok felelősek, leginkább különböző rhinovírusok és az RSV (respiratórikus szincicális vírus).

Bár széles körben elterjedt, hogy ilyenkor nincs mit tenni, mert a nátha gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap, ez nem teljesen igaz. Gyógyszerre (különösen antibiotikumra) az esetek jelentős részében valóban nincs szükség, de a beteg viselkedése komolyan befolyásolja, hogy mennyi idő alatt, mekkora kellemetlenségekkel vészelhetik át a náthát. Mit nem ajánlatos tenni ilyenkor?

1. Úgy csinálni, mintha nem lenne beteg

Sokan úgy tesznek, mintha nem történt volna velük semmi, egy kis nátha nem akadályozza sem a munkát, sem a sportot. Ez több szempontból is rossz: egyrészt emberek között terjesztik a vírust, másrészt nem támogatják a szervezetüket, hogy megküzdjön a betegséggel. Ha nem adunk legalább egy kis időt a szervezetnek, különösen, ha lázas betegek vagyunk, akkor a tünetek súlyosbodhatnak, a gyógyulás pedig biztosan tovább tart.

2. Túl kevés alvás

Ahhoz, hogy az immunrendszer fel tudja venni a harcot a vírusokkal, kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű alvás. Ha valaki kevesebb, mint 7 órát alszik naponta, és ez viszonylag hosszú időn át így marad, megháromszorozza a kockázatát, hogy elkap valamilyen vírusos betegséget. Ha a megfázás tünetei, az orrdugulás, a köhögés miatt nem tud eleget aludni éjjel, akkor egy délutáni alvással ajánlott bepótolni a kimaradt pihenést.

3. Túl sok stressz

Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a betegség ideje alatt teljesen kimaradjanak a munkából. Ha otthonról folytatják a feladataikat, és ugyanolyan nagy mennyiségű stressz éri őket, mint korábban, azzal biztosan hátráltatják a gyógyulást. Érdemes ilyenkor néhány napot valóban pihenéssel tölteni, mert összességében kevesebb kihagyott munkaórát jelent majd a végén

4. Túl kevés folyadék

Bár szinte mindenki kívülről fújja, hogy megfázásos tünetek esetén sok folyadékot kell inni, ezt nem mindenki tartja be. Pedig a folyadék – legyen az tea, víz, cukormentes gyümölcs vagy zöldséglé, leves – segít regenerálni a láztól dehidratálttá vált szervezetet, oldja a nyákot, megkönnyíti a felköhögést.

5. Alkohol és kávé

Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a vírusok ellen jó, ha az ember megiszik például egy pohárka pálinkát. Ez azonban nem igaz, az alkohol feleslegesen terheli a beteg szervezetet, súlyosbítja a tüneteket, gátolja a gyógyszerek megfelelő felszívódását. A rendszeres kávéfogyasztók betegen sem szívesen mondanak le a koffeinről, pedig ilyenkor érdemes kevesebbet fogyasztani belőle, ugyanis az alkoholhoz hasonlóan dehidratálja a szervezetet.

6. Dohányzás

A dohányosok többször szenvednek különböző felső légúti tünetekkel járó betegségektől, mint a nemdohányzók. Egy nátha esetükben tovább tarthat és súlyosabb tünetekkel járhat. Éppen ezért érdemes legalább a betegség idejére felfüggeszteni a cigarettázást. Ez a passzív dohányzásra is vonatkozik, az is lassítja a gyógyulást, ha a beteg környezetében füstöl valaki.

7. Az orrspray-k túlzott használata

Természetes, hogy a beteg szeretne akadálytalanul lélegezni, megszabadulni az orrdugulástól. Erre a leggyorsabb módszer a különböző orrcseppek, orrspray-k használata. Csakhogy ezekre nagyon könnyű rászokni. Figyelni kell arra, hogy maximum 3-7 napig használjuk őket, különben a gyógyulás után sem tudunk majd megszabadulni tőlük.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!