Mit tehetünk az allergia kialakulása ellen?

Az allergiás betegek immunrendszere olyan anyagokra reagál, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. A betegség súlyossága is változó: van, aki csak tüsszög, de néhányaknál fulladásos rohamokat válthat ki egy-egy allergén. Dr. Horváth Veronikát, az Eiger Gyógyszertár vezető gyógyszerészét kérdeztük a betegségről.

Az ember szinte bármire lehet allergiás. Mitől alakul ki ez a legtöbb esetben ártalmatlan anyagokra történő kellemetlen reakció?

Az allergia kifejezéssel betegségek és kórállapotok egész sorát illetik, amelyekben a szervezet nem a megszokott módon, hanem általában fokozottan és kóros tünetekkel reagál, ha a külvilág bizonyos fehérjeszerű anyagaival ismételten találkozik. Az allergiás megbetegedésekkel, különösen a légúti allergiás megbetegedésekkel – szénanátha, asztma és a vele járó allergiás kötőhártya-gyulladással – küszködők száma az elmúlt évtizedekben hirtelen megugrott. Sajnos azt kell mondanom, hogy az alapjaiban megváltozott „civilizált” életkörülményeink nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy immunrendszerünk természetes fejlődése is megváltozzon. Immunrendszerünk fejlődése születésünk után évekig tart, és kb. 12 éves korra fejeződik be. Ezért nagyon fontos, hogy az anyukák sokáig – legalább 4-6 hónapig – anyatejjel táplálják a babákat. Manapság azt tartják, hogy az idegen tej – tehéntej – minél későbbi bevezetése az egyik leglényegesebb tényező az allergia kivédése szempontjából.
Ma például a fertőző betegségek jó részét oltásokkal megelőzzük, a kifejlődött betegségek ellen antibiotikumokkal, tisztasági rendszabályokkal sikeresen védekezünk. Ezzel együtt azonban az immunrendszerünk nem kapja meg azokat az ingereket, amelyek természetes kifejlődéséhez szükségesek, helyette eltolódik az ún. atópiás betegségek irányába. Az atópia környezeti hatásokra kiváltódó, veleszületett allergiás túlérzékenységi hajlamot jelent.

Az allergiá tünetei is változatosak: viszketés, tüsszögés, könnyezés stb. Melyik a legveszélyesebb, amely jelentkezésekor mindenképp orvosi segítséget kell kérni?

Az asztma esetében, ami gyakori és egyre szaporodó, igen súlyos, esetenként halálos szövődményekhez vezető betegség. Megjegyzem,  az az orvosi megállapítás, hogy a felső légúti elváltozások korai felismerése és szakszerű kezelése hatékonyan csökkentheti az asztma kifejlődését.

A pollenallergia tünetei csak egy bizonyos időszakban jelentkeznek, mégis kaphatunk olyan tanácsot, hogy szedjük a gyógyszert folyamatosan. Miért?

Itt a prevención van a hangsúly, hiszen az allergiás betegségek mind az egyénre, mind a társadalomra súlyos anyagi terhet rónak, tehát a preventív gyógyszerek alkalmazása mindenképp fontos.

Az allergia a test egy egyébként ártalmatlan anyag elleni reakciója. Hogyan segítenek ezen a gyógyszerek, ha nem is éri káros hatás a szervezetet?

Az ártalmatlan anyag az allergiára hajlamos betegnek nem ártalmatlan, hiszen heves reakciót vált ki a szervezetéből, vagyis „veszélyes idegen”.

Melyik a veszélyesebb? Együtt élni az allergia tüneteivel, vagy rászoktatni a szervezetet a gyógyszerre?

A gyógyszerek megkönnyítik az allergiás betegek életét, és említettem az asztmát, ami következménye lehet egy nem kezelt felső légúti allergiának.

Miben más a gyermekek és a terhes nők kezelése?

A kialakuló allergiás betegségek öröklött, továbbá születés előtti, születés körüli, csecsemő- és gyermekkori rizikótényezőinek hosszú sora ismert. Az allergiás megbetegedések számának emelkedésében nagy szerepe van a modern életstílussal kapcsolatos környezeti ártalmaknak. Itt a legfontosabb az allergén – az allergiát kiváltó anyag – kerülése. Ezekben az esetekben feltétlenül az orvosokkal konzultálva, az utasításokat szigorúan betartva kell kezelni a kismamát, a gyermekeknél pedig nagyon fontos, hogy a család, az iskola és az orvos közösen figyeljenek a beteg gyermekre.

Ki lehet nőni az allergiát?

A tudomány mai állása szerint a már kialakult allergia teljes gyógyulása csaknem reménytelen, ezért a cél az allergiák kialakulásának megelőzése. Amennyiben gyermekkori allergiáról van szó, az változhat az immunrendszer fejlődésével.

Mikortól nem elég a vény nélkül kapható készítmények szedése?

Az allergia sokunk életét keseríti meg; ha a tünetek súlyosabbakká válnak, a páciens felkeresi az orvost. Szerencsére sok jó, korszerű gyógyszer áll már napjainkban rendelkezésre.

Az allergia tünetei bizonyos esetekben megegyeznek más betegségek tüneteivel. Hogyan derül ki, hogy allergiásak vagyunk-e, vagy más okozza a tüneteinket?

Az allergiás betegségek felismerése olykor nagyon könnyű, néha viszont az orvosoknak is sok fejtörést okozhat. Az a tanácsom, hogy az érintettek forduljanak orvoshoz, aki kivizsgálja, hogy mi áll a tünetek hátterében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!