Mit tegyünk torokfájás ellen?

Forrás: utikalauzanatomiaba.blog.hu
Minden évszakban előfordulhat heves torokfájás, amikor a nyelés is olyan fájdalmas, mintha tüzes gombóc lenne a torkunkban Gyógyszerek és a változatos házi praktikák is előkerülnek torokfájás ellen.

Torokfájás, köhögés, rekedt hang, gyulladt mandulák – ha úgy ítéljük meg, hogy ezzel még nem kell orvoshoz menni, előkerülnek a házi szerek, nagyanyáink évszázados tanácsai a kellemetlenségek enyhítésére. Ez az a pont, amikor nehéz okosnak lenni, hiszen az egyik bölcs tanács ezt mondja, míg a másik épp az ellenkezőjét.

Hideg vagy meleg?

Legtöbben legelőször is egy jó forró citromos teát javasolnak a fájós torkúaknak, más szerint épp a hűvös limonádé teszi a legjobbat, és olyan is akad, aki gyermekkori mandulaműtétjére emlékezve egyenesen a vaníliafagyit javasolja.

Nincs egyetértés a külsőleges „kezelésben” sem: van, aki nyári melegben is egy meleg sálba bugyolálja ilyenkor a torkát, és hallottunk már olyat is, aki meggyőződéssel állította, hogy a nyakára tett hideg vizes törülköző enyhíti legjobban a fájdalmát. Az pedig mindig vitát gerjeszt, hogy elegendők-e a tünetenyhítő cukorkák, természetes kezelési módok, házi szerek, vagy szükség van-e a „nehéztüzérség”, az antibiotikumok bevetésére.

Jó az, ami jó - torokfájás ellen

Mi segíthet hát a legjobban a torokfájáson? A neten olvasható jó tanácsok között laikusként böngészve még jobban elbizonytalanodhatunk. A torokfájásnak ugyanis számos oka lehet: okozhatják vírusok is (például rhino-, influenza-, adeno-, herpesz-, kanyaróvírusok) a náthás tünetekkel együtt, de emellett számos különböző baktérium (köztük leggyakrabban a gennykeltő streptococcusok) is okozhatnak torokgyulladást. Ezenkívül előfordul gombás fertőzés is a torokgyulladás hátterében. A kórokozók támadásakor az immunrendszer lép működésbe, a fehérvérsejtek pusztítják a betolakodókat, ami a megtámadott nyálkahártya duzzanatával, gyulladásával, gennyes váladékkal jár.

A vírusok okozta torokgyulladás kezelése általában a tünetek enyhítésével történik, amelyre hatékonyak lehetnek a természetgyógyászati módszerek is. Mindenkire egyformán érvényes szabály nincs, „ jó az, ami jó”, szinte minden családnak van bevált receptje. A hideg-meleg vitával kapcsolatban elmondható, hogy a betegek többsége torokfájás esetén inkább a meleg enyhítő hatásában bízik.

Tudományos szempontból a forró tea, illetve a meleg sál közérzetjavító hatásának megvan a magyarázata. Meleg hatására kitágulnak az erek, javul a torok és a nyak keringése, vérellátottsága és meggyorsul a megsemmisült vírusok és sejtek, vagyis a nyálkahártyán keletkező gennyes váladék oldódása és kiürítése is a szervezetből. Ezzel szemben hideg hatására az erek összehúzódnak. Ennek vérzéscsillapító hatását használják ki például mandulaműtétek esetén, és a hideg okozta „sokk” a torokfájás esetén is enyhítheti a fájdalmat.


Amikor a torokgyulladást bakteriális fertőzés váltja ki vagy a vírus okozta bajt ún. felülfertőződés tetézi, akkor antibiotikumok bevetésére is szükség lehet. Aki szeretné elkerülni ezek alkalmazását, az a baktériumok elleni házi szerekkel próbálkozhat. A természetes antibiotikumok (például a sóoldattal vagy borecetes vízzel való gargarizálás, a kamilla- vagy hársfatea, a méz, a fokhagyma stb.) általánosan ismertek.

Szerencsére az antibiotikumoknak köszönhetően ma már kezelhetővé váltak a komolyabbá váló betegségek is. Ugyanakkor a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy ezeket is csak óvatosan alkalmazzuk, mivel túlzott, indokolatlan használatuk gyakorlatilag kitermeli azokat a baktériumtörzseket, amelyek ellenállóvá lettek az antibiotikumokkal szemben. A veszélyt nem szabad lebecsülni, elég csak visszagondolni arra, hogy a bakteriális fertőzések milyen komoly fenyegetést jelentettek az antibiotikumok feltalálása előtt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!