A vitaminok szedését se vigyük túlzásba!

A vitaminok és étrend-kiegészítők iránti kereslet a téli időszakban mindig megnövekszik, hiszen régóta tudjuk, hogy ezek a készítmények jótékonyan támogathatják a szervezet és az immunrendszer megfelelő működését.

Azonban nem mindegy, hogy honnan szerezzük be, és milyen mennyiségben alkalmazzuk ezeket. Csaplár Bettina, az OGYÉI Élelmiszer- és Kozmetikai Tudományos Főosztályának munkatársa segített eloszlatni a fenti készítményeket övező számos tévhitet.

Hova sorolhatóak az étrend-kiegészítők?

Az étrend-kiegészítők termékcsoportja az élelmiszereken belül jelent egy kategóriát, így tehát az étrend-kiegészítők is élelmiszerek, melyek a szokásos étrend kiegészítését szolgálják. Az étrend-kiegészítők tápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok) és/vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, (pl.: aminosavak, koffein, probiotikumok, növényi komponensek stb.) egyenként vagy kombináltan tartalmaznak.
Előrecsomagoltan, adagolt vagy adagolható formában kerülnek forgalomba, például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására.

Nem keverendők össze a normál közfogyasztásra szánt vagy a specifikus csoportoknak szánt élelmiszerek egyik csoportjával sem. A megkülönböztetést elősegítő kiemelt elemek pl. „kis mennyiség”, adagolhatóság és a koncentrált forma.

Lehetnek-e káros következményei a vény nélkül kapható étrend-kiegészítők orvosi ellenőrzés nélküli szedésének?

Az étrend-kiegészítők élelmiszerek, élelmiszer pedig nem lehet vényköteles! Azonban ha egy gyógyszer szedése rendszeres, akkor nem árt tájékoztatni a kezelőorvost az adott étrend-kiegészítő fogyasztásáról, figyelemmel arra, hogy a gyógyszer és az étrend-kiegészítő hatóanyaga között nincs-e olyan kölcsönhatás, amely a gyógyszer hatását felerősíti vagy csökkenti.

Fokozottan szükséges ügyelni a termék jelölésén feltüntetett figyelmeztetésekre, melyek értelmében az étrend-kiegészítőket gyermekek elől elzárva kell tárolni, illetve a készítmény napi ajánlott fogyasztási mennyiségét nem szabad túllépni! Nem ajánlott hosszútávon és napi rendszerességgel olyan étrend-kiegészítőket fogyasztani, amelyekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi bevitelt.

Kerülendő a többféle, azonos hatóanyag tartalmú készítmény egyidejű fogyasztása, azonban ha mégis megtörténik, akkor fokozott elővigyázatossággal kell lenni a túladagolás, vagyis a legfelső biztonságos szint túllépésének elkerülésére, szem előtt tartva azt, hogy a szervezetünkbe a normál étrenddel, esetlegesen gyógyszerrel is beviszünk vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb biológiailag aktív összetevőket.
Előfordulhat, hogy étrend-kiegészítőkbe szándékosan vagy véletlenül gyógyszerhatóanyag is kerül, szándékosság esetén az adott élettani hatás fokozása érdekében. Ez egyrészt kimeríti a gyógyszerhamisítás fogalmát, másrészt kockázatot jelenthet a fogyasztóra, mivel így a termék jelentősen beavatkozhat az élettani folyamatokba. Fontos tudni, hogy az étrend-kiegészítőknek nem lehet drasztikus, az élettani folyamatokat jelentősen befolyásoló hatása!

Étrend-kiegészítők és vitaminok nem csak a patikákban kaphatóak. Mire érdemes figyelni a vásárláskor?

Általános szabályként elmondható, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatban, így az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban sem lehet a terméknek betegséget megelőző, vagy azt kezelő hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni. Ennek értelmében az olyan készítmények vásárlását, illetve fogyasztását jobb elkerülni, melyek túl sokat ígérnek, vagy amelyeket már-már „csodahatásúnak” titulálnak. Azonban az étrend-kiegészítő jelölésén lehet engedélyezett, egészségre vonatkozó állításokat alkalmazni.

A fogyasztó számára teljesen ismeretlen termék vásárlása és felhasználása előtt érdemes tájékozódni, kikérni a témában szakképesítéssel rendelkező, jártas szakember véleményét. Érdemes figyelemmel lenni a jelölésen feltüntetett napi ajánlott fogyasztási mennyiségben jelenlévő vitamin és ásványi anyagok tartalmára is, a fentiek alapján nem ajánlott a hosszútávú fogyasztása azon étrend-kiegészítőknek, amelyekben a vitaminok, ásványi anyagok mennyisége lényegesen meghaladja az ajánlott napi bevitelt.

Milyen gyakorisággal találkozhatunk hamisított készítményekkel?

Mint azt fentebb is említettük, előfordul, hogy étrend-kiegészítőkbe szándékosan gyógyszerhatóanyag is kerül, az élettani hatás növelése érdekében. Ez általában nem cél, de vannak az étrend-kiegészítőkön belül termékcsoportok, ahol ez gyakrabban előfordul. Ilyenek a szexuális erőnlét fokozók és a fogyókúra eredményességét támogató készítmények.
A hamisítás más formája is előfordulhat, pl. amikor az étrend-kiegészítő címkén feltüntetett tápanyagok, egyéb élettani hatással rendelkező anyagok, összetevők nincsenek jelen a termékben, vagy nem olyan mennyiségben vannak jelen, ahogyan azt a csomagoláson jelezték.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!