5 tipp szellemi frissességünk megőrzéséért

Forrás: felejtek.hu
A legtöbb ember újévi fogadalmai közt akad néhány az egészségükre vonatkozóan is. Vannak, akik az alkoholtól tartják magukat távol, míg mások az edzőtermet tervezik be az új, egészséges életmódjukba.

Az ehhez hasonló változtatások java része a demencia kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Vannak ugyan olyan tényezők, mint az életkorunk vagy a demencia genetikai hajlama, amik nem megváltoztathatóak, ám számos más dologban a mi kezünkben van az irányítás. 

A következő öt tipp segít csökkenteni a demencia kialakulásának esélyét - járjunk akár negyvenes, ötvenes vagy hatvanas éveinkben. Ha sikeresen kitartunk ezen változtatások mellett, az új évben szinte garantáltan egészségesebb életünk lesz.

1. Kezdjünk el mozogni!

A rendszeres fizikai aktivitás a leghatékonyabb a demencia kockázatának csökkentésében: jót tesz szívünknek, keringésünknek, testsúlyunknak és a lelkünknek is.

Olyan mozgásformát válasszunk, amit élvezünk is, hogy valóban kitartsunk új szokásunk mellett. Érdemes az aerob gyakorlatokat erősítő edzéssel ötvözni. Tehát a futás, gyaloglás vagy biciklizés mellé válasszunk súlyokkal történő gyakorlatokat vagy akár kerti munkát.

2. Táplálkozzunk egészségesen!

A kiegyensúlyozott étkezés a demencia mellett olyan betegségeket is segít távol tartani, mint a 2-es típusú cukorbetegség, rák, elhízás, stroke és szívbetegségek.

Fogyasszunk naponta öt adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint hetente két alkalommal halat vagy más, omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszert. Igyekezzünk mérsékelni a cukorfélék bevitelét és ne feledkezzünk meg az élelmiszerek rejtett sótartalmáról sem.

3. Tegyük le a cigarettát és mérsékeljük az alkoholt

Ha dohányzunk, azzal túl nagy kockázatot vállalunk a demencia későbbi kialakulásával (és számos más, súlyos betegséggel) kapcsolatban, ezért igen megfontolandó feladnunk ezt a káros szokást.

Az alkoholbevitelt is érdemes korlátozni, hiszen ez is hozzájárul a demencia kialakulásához. Az iránymutatások szerint hetente maximum 14 egység alkoholt fogyasszunk, azt is három vagy több napra elosztva. 1 pohár (330 ml) sör 1,7 egységnek, míg egy kis pohár (125 ml) bor 1,5 egységnek felel meg. Az égetett szeszek (pálinka, vodka, whisky, gin, rum stb.) esetében 25 ml-enként 1 egységgel számoljunk.

4. Az agyunkkal is törődjünk!

A demenciát agytornával is távol tarthatjuk. A kutatások szerint a rendszeres mentális aktivitás segít az agyunknak kellő megküzdőképességet kialakítani a betegséggel szemben. Itt is fontos szempont, hogy megtaláljuk a számunkra örömteli tevékenységet. Érdemes több időtöltést is kipróbálni, lehet, hogy kellemes meglepetésben lesz részünk. Hasznos tevékenység a keresztrejtvény-fejtés, a puzzle, a nyelvtanulás, kártyázás vagy társasjátékozás, az új ismeretek elsajátítása/tanulás, az írás (történetek, versek, napló, blogbejegyzés).

A fenti időtöltések hozzáadott értéke, hogy mindegyiket végezhetjük családunkkal, barátainkkal, vagy épp szomszédainkkal. A társasági élet szintén pozitív hatással van pszichés jóllétünkre.

5. Vigyázzunk az egészségünkre!

Jó ötlet lehet, ha 2022-re azt is megfogadjuk, hogy nem hanyagoljuk el az orvos meglátogatását és az ajánlott szűrővizsgálatokat. 40 éves kor felett mindenképpen szerencsés, ha rendszeresen tiszta képet kapunk egészségi állapotunkról. 
Amennyiben olyan testi vagy lelki tüneteket tapasztalunk magunkon, amik rövid távon nem múlnak el, elengedhetetlen, hogy ezeket megosszuk háziorvosunkkal. A demencia szempontjából különösen lényeges a depresszió, hallásromlás és az alvási problémák időben történő kezelése.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!