Vegán január kihívás 2022-ben is!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
2022-ben is folytatódik a vegán január kihívás. Aki csatlakozik, 30 napon át ismerkedhet a vegán életmóddal, de nem arról szól a kihívás, hogy egyik napról a másikra gyökeresen változzunk meg. „Legyél annyira vegán, amennyire éppen tudsz, és máris jobbá tetted a világot” – olvasható a kihívást támogató magyar honlapon.

Közhasznú civil szervezetként alakult 2014-ben Nagy-Britanniában a Veganuary, mostanra pedig már világszerte ismerik a januári vegán kihívást - 2021-ben 582 ezren regisztráltak rá.

A Veganury (= vegan January) civil szervezet küldetése, hogy népszerűsítse a tisztán növényi alapú étrendet és mindenkit bátorítson, aki nyitott a téma iránt. A januárban meghirdetett kihívásuk lényege, hogy a résztvevők 30-31 napig a vegán életfelfogás szerint éljenek, étkezzenek. Ebben a szervezőktől minden segítséget megkapnak, alap-bevásárlólistától kezdve recepteken át egy sor háttérinformációig.

Nemzetközi honlapokon is nagyon sok hasznos információhoz és segítséghez lehet jutni, aki pedig a magyar közösséghez csatlakozna, az itt teheti meg.

A mozgalom nemzetközi sajtóanyagából kiderül, hogy a kihívást vállalók legfőbb motivációja az állatvédelem, 46%-uk emiatt szimpatizál a vegán életmóddal; 22, illetve 21%-uk csatlakozott környezetvédelmi és egészségügyi megfontolásból. Ugyanitt olvasható egy olyan statisztika is, amely szerint aki egyszer végigcsinálta a kihívást, azoknak egyharmada tart ki hosszabb távon a vegánság mellett, a maradék kétharmad 75%-a pedig felezni szeretné a húsfogyasztását.

A legtöbben az Egyesült Királyságban, a Veganuary mozgalom hazájában csatlakoztak, a másik két dobogós ország az USA és India, a negyedik pedig Németország. Ismert cégekkel is gyümölcsöző az együttműködése a szervezetnek, ezért januáronként látványosan bővül a vegán ételek száma a boltokban és az éttermekben; illetve ismert személyiségek is a mozgalom mellé állnak minden résztvevő országban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!