Megállítható az ágyi poloska terjedése?

Forrás: ng.hu
Az ágyi poloska a világon a leginkább elterjedt beltéri parazita, amitől elképesztően nehéz megszabadulni, ráadásul terjedőben van.

E vérszívók, miután jóllaktak, elbújnak valahol az ember hálóhelyén, de soha nem az emberrel közvetlenül érintkezve. Egy, a Kentucky Egyetem vezette kutatócsoport vizsgálta meg az ágyi poloskákra (Cimex lectularius) taszító hatású illatanyagokat, hogy kiderítsék, vajon mi lehet az oka annak, hogy elhagyják a vérszívás helyét.

„Azt már jól tudjuk, hogy a kilégzett szén-dioxid, valamint a testünk számos illatanyaga és hője vonzza a poloskákat a vérszívás helyére. A legújabb kutatási eredményünk azt is megmutatta, miért nem maradnak az emberen sokáig, mint más élősködők, például a tetvek. Ez a bőrünk egyes zsírjainak tudható be, emiatt hagyják el a testünket és rejtőznek el valahol a közelben, az ágyban, a matracban” – magyarázta Zach DeVries, városi rovartannal foglalkozó szakember.

A kutatók szűrőpapírra gyűjtöttek emberi bőrön kiválasztott zsírszerű anyagokat, majd ezek hatását tesztelték laborban tenyésztett, illetve lakásokból begyűjtött „vad” ágyi poloskákon is. A vizsgálatokban az állatok szinte minden esetben a kontrollként felajánlott, szagmintát nem tartalmazó, üres papírcsíkokat választották az emberi bőrről származó zsírokkal teli papírhoz képest. Ez független volt attól, hogy milyen korú, nemű, származású volt a mintát adó emberi alany, vagy épp honnan való volt a poloska. „Az ágyi poloska nem szereti a bőr trigliceridjeit, és nem hajlandó ott maradni, ahol ez jelen van” – tette hozzá a kutató.

A szakemberek tudják ugyan, hogy még sok kutatásra lesz szükség, de úgy vélik, ez az információ hozzájárul az ágyi poloskák elleni, a mainál hatékonyabb védekezéshez, mivel egészen kicsiny mennyiségű triglicerid is igen erőteljes hatást váltott ki. Erőteljesebb volt a taszító hatás nagyobb mennyiségű triglicerid esetében. A Scientific Reports folyóiratban közölt tanulmány szerint hat különféle trigliceridet külön is teszteltek, ám ezek közt jelentős eltérést nem találtak.

„Elképzelhető egy olyan lehetőség a kutatás eredménye alapján, amellyel azt akadályozzuk meg, hogy a poloska utazáskor rámásszon az ember holmijára, és így újabb helyeket hódítson meg” – mondta DeVries. A poloska terjedéséhez, mivel nem egy maratoni futó és repülni se tud, elengedhetetlen, hogy magunkkal vigyük őket például egy szállodába, vagy épp onnan haza. Ez úgy esik meg, hogy az állatok a ruhánkon megérzik a számukra vonzó illatanyagainkat, és bebújnak a bőröndünkbe, csomagunkba. Egy megfelelő riasztószerrel ezt meg lehetne akadályozni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!