Daganatos betegként sem kell együtt élni a fájdalommal

Forrás: FájdalomKözpont
A daganatos betegség nem feltétlenül jár együtt nagy fájdalmakkal. Érdemes tudni róla, hogy az onkológiai fájdalomkezelés speciális területe a gyógyításnak. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról ad tájékoztatást, hányféle fájdalom jelentkezhet és milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek segíthetnek.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

A fájdalom az ember egész életét befolyásolja. Nem csak az alvást, az evést zavarja meg, a teljesítőképességet is rontja és az emberi kapcsolatokra is rányomja a bélyegét, hiszen nem könnyű kiegyensúlyozottnak maradni, ha a fájdalom folyamatos frusztrációt jelent.

„A daganatos betegeknek sem kell beletörődniük a fájdalomba, mert ha esetleg nem is tüntethető el teljesen, minden esetben jelentősen csökkenthető, és ez nagyon komoly életminőség javulást jelenthet” – hangsúlyozza Pádi doktornő. – „Az onkológiai fájdalomcsillapítás azért is olyan összetett „műfaj”, mert a fájdalomnak ilyen esetekben számos forrása lehet. Nem csak a betegség járhat fájdalommal, de a kezelések és az esetleges mellékhatások is, ráadásul nagyon sok múlik az egyéni tolerancián és a körülményeken is.”

Az onkológiai fájdalmak típusai

Magából a daganatból eredő fájdalmak

– Gerincvelői nyomás: amikor a tumor a gerinc felé terjeszkedik, nyomást gyakorolhat a gerincvelőre. Ennek első tünete általában a hát- és a nyakfájdalom, előfordulhat zsibbadás, érzéketlenség is a végtagokban. Gyakran köhögéskor, tüsszentéskor fokozódik a kínzó érzés. Pádi doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen típusú fájdalom kezelését azért is kell minél előbb megkezdeni, hogy ne alakulhasson ki vizelet- vagy széklet inkontinencia, bénulás. A gerincvelői kompresszió általában sugárterápiával és szteroiddal kezelhető, illetve egyes esetekben műtéttel kell eltávolítani a gerincvelőt nyomó tumort. 

– Csontfájdalom: ha a daganat a csontokra is áttérjed, megjelenhetnek a csontfájdalmak. Ilyenkor a cél a tumor kontroll alatt tartása és az érintett csontok védelme, sokszor sugárterápiával és bizonyos gyógyszerekkel, többnyire biszfoszfonáttal. (Csontfájdalom ugyanakkor gyógyszer-mellékhatásként is előfordulhat.)

Kezelésből, műtétből eredő fájdalom

– Műtéti fájdalom: a műtétek a daganatos betegségek gyakori megoldásai, és következtükben természetesen fájdalmak alakulnak ki, mint minden műtét esetében. Ezek az első napokban erőteljesebbek lehetnek, tehát erősebb fájdalomcsillapításra is szükség lehet, de idővel jelentősen enyhülnek.

– Fantom fájdalom: a szokásos, műtét utáni fájdalmon kívül hosszú távon kialakulhatnak fantom fájdalmak is, amelyek a hiányzó testrészekben jelentkeznek. Bár úgy tűnhet, ezek az érzetek „csak fejben” léteznek, mégis foglalkozni kell velük, hiszen valós kellemetlenséget, kínzó érzést okozhatnak a páciensnek. A kezelésnek nincs egyetlen, bevált módja, éppúgy segíthetnek antidepresszánsok, mint fizikoterápiás módszerek vagy TENS-kezelés.

– Kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásai: a daganatos betegségek kezelésében használatos módszerek mellékhatásai nagyon komolyak lehetnek, és ha így van, feltétlenül kezelendők. Jelentkezhetnek például a perifériás neuropátiára utaló tünetek, amelyek a kemoterápia által kiváltott idegi sérülések miatt alakulhatnak ki, illetve esetleg olyan problémák okozhatják, mint egyes fertőzések vagy a cukorbetegség. Ilyen tünet a zsibbadás, az égő érzés, a fájdalom, a gyengeség vagy bármilyen szokatlan érzés a karokban, kezekben, lábakban, lábfejekben.

– Szájnyálkahártya-gyulladás: a kemoterápia következtében gyulladás, fekélyek jelenhetnek meg a szájban, amelyek fájdalommal járnak, és akadályozhatják az evést, az ivást, esetleg a beszédet is.

– Sugárzás okozta gyulladások, sérülések: a sugárterápia okozhat az érintett területeken sérüléseket, külsőleg és egyes esetekben belsőleg is.

– Bizonyos vizsgálatok is járhatnak fájdalommal, de ezek többnyire jól kezelhetők.

A fájdalom sokszor összetett kezelésekkel enyhíthető

„A daganatos fájdalmak kezelésénél mindig személyre szabottan kell meghatároznunk a célt. Törekedhetünk arra, hogy a mozgás könnyebb legyen, hogy zavartalan legyen az alvás, az evés, végső soron célunk lehet, hogy nyugalomban is tünetmentes legyen a páciens” – mondja dr. Pádi Éva. Hozzáteszi: krónikus fájdalom esetén a kezelésnek is hosszan kell tartania, a gyógyszeres ellátás mellett általában kiegészítő módszereket is kell alkalmaznunk. Ez a fajta fájdalomenyhítés minden esetben alkalmazkodik az állapot változásához is, az éppen aktuális kezelésekhez, helyzethez. A páciensnek és a környezetének is érezni kell, hogy nincsenek egyedül, a fájdalom csillapítható, az életminőség javítható.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!