Veszélyeztetett récefajjal gyarapodott a debreceni állatkert

Forrás: MTI
Súlyosan veszélyeztetett récefajjal gyarapodott a debreceni állatkert: a laysani réce a csehországi Ostrava állatkertjéből érkezett a Nagyerdőbe - közölte a kert igazgatója.

Nagy Gergely Sándor jelezte: az idei kelésű fiatal tojó karanténját követően csatlakozott az intézmény minden eddiginél gazdagabb récegyűjteményének többi tagjához, amelyeknek társaságában az Afrika-röpde külső madárházában tekinthetik meg a látogatók.

Az egykor a hawaii szigetvilág valamennyi tagján megtalálható laysani réce (Anas laysanensis) ma kizárólag Laysan mintegy 350 hektáros szigetén él. Viszonylag gyengén repül és ritkán úszik, sétálva vagy futva közlekedik. Dél körül pihen, tápláléka után este kezd kutatni - mondta a szakember, megemlítve a réce érdekes táplálékszerzési módszerét, miszerint kitátott csőrrel szalad át vízilégyrajokon.

Készítette: Forest & Kim Starr

A tőkés récéére emlékeztető hangját szinte csak udvarláskor hallatja. A gácsérok gyakran heves küzdelembe bocsátkoznak a tojókért; a párzásra ősz végén vagy tél elején kerül sor, a tojásrakásra pedig április és augusztus között. A költést kizárólag a tojó végzi.

A laysani réce megmaradt természetes állományának kis egyedszáma, továbbá az invazív fajokkal és a klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottsága miatt súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletében is.
A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben találkozhatunk vele - mondta Nagy Gergely Sándor.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!