Mit tudunk az angyalokról?

2021. 12. 25.
Gyermekkorunk óta él bennünk valamiféle kép az angyalokról. Még akik a mesék világába tartozónak érzik őket, azok is úgy gondolják, hogy az angyalok a szépség, a jóság, a szeretet hordozói. De vajon hol kezdődött a történetük?

Az angyalok határozottan divatba jöttek. Vagy talán ki se mentek a divatból soha? Már az ősi kultúrák is számon tartottak szárnyas isteneket. A görög és római mitológiában, valamint a zsidó vallásban is fontos szerepük volt az égiek üzenetét tolmácsoló követeknek, akik más néven ugyan, de tovább éltek a keresztény és az iszlám vallásban is.

Az angyal szó a görög „aggelos”-ból származik, ami hírnököt jelent. Általában azonban lelkek egész sorára vonatkozik, akiket isten teremtett, beleértve a jó és rossz, valamint a különleges angyalokat, mint a Kerúbok, Szeráfok és az arkangyal. Angyalok egyaránt szerepelnek a zsidó, a keresztény és az iszlám hitvilágban, de vannak előzményeik a pogány hitekben is. Az Újszövetség 165-ször, az Ószövetség pedig legalább 108-szor említi az angyalokat. Tehát a Bibliát elmélyülten tanulmányozók számára bőséges információ áll rendelkezésre. Például az, hogy nem öröktől fogva létezők, hiszen a Szentírás említi az angyalok teremtését is, ennek ideje azonban nincs pontosan megadva. A bibliamagyarázók szerint azonban a legvalószínűbb, hogy Isten közvetlen a menny létrehozása után, de még a Föld teremtése előtt alkotta meg őket. Szintén a Biblia tanulmányozásakor derül ki, hogy nem keletkeznek újabb angyalok. Igaz, számuk se csökken, hiszen nincsenek kitéve halálnak vagy bármiféle pusztulásnak. Az Úr angyalainak feladata: Isten dicsérete és imádata, parancsolatainak végrehajtása, isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában.

Forrás: unsplash/christophe-van-der-waals

A művészek szívesen ábrázolták az angyalokat hol meztelen pufók fiúgyermekként, hol pedig szárnyas emberi lényként. Ezeknek a képzőművészeti alkotásoknak kevés közük van a bibliai leírásokhoz. Bár van olyan rész a Bibliában, ahol szárnyakkal írják le őket, de a legtöbb angyalokról szóló rész nem beszél szárnyakról. Az angyalok a mennyben a Föld felszínén és a Föld mélyében is laknak. A három főangyal: Mihály, ki olyan, mint Isten, Gábriel, Isten hőse és Lucifer, a Fényhordozó, aki elbukott és a gonosz angyalok vezetőjeként Sátánná lett, az angyalok egyharmadát rántotta magával a lázadásba.

Kik azok az arkangyalok?

Az arkangyalokat Isten a nagyobb horderejű dolgokért rendeli ki, az angyalokat pedig a kisebb jelentőségűekért. A Biblia az angyalok fejedelmeinek nevezi a hét arkangyalt, ők: Mihály, Gábriel, Rafael, Uriel, Sariel, Raguél, Haniel. Közülük a három legnépszerűbb neve személynévvé lett. Mihály az ítélkező, lélekvezető, a gonosz legyőzője, a mennyei seregek vezetője, a középkor harcias szentje. Gábriel a hírhozó. Rafael a gyógyító, az őrangyalok vezetője.

Kik azok az őrangyalok?

Az őrangyalok azok, akik valószínűleg a legközelebb állnak hozzánk. Születésünktől a sírunkig elkísérnek, és azon fáradoznak, hogy az életterv, amelyet születésünk előtt mi magunk határoztunk meg – mint újabb lépcsőt, mely a tökéletesség felé vezet –, megvalósulhasson. Ahogyan a természet egészét rend és változatosság hatja át, úgy az angyalok sokaságát is. Ahogyan nincs két egyforma fű, fa, virág vagy emberi arc, úgy nincs két kegyben és szépségben egyforma angyal sem. Ha azt szeretnénk – mondják az angyalok ügyében jártasok –, hogy életünknek újból aktív részesei legyenek, és részesülhessünk jótéteményeikből, legfőképpen tudatosítanunk kell magunkban jelenlétüket, és ki kell nyílnunk feléjük, beengedni őket a zajos, sokszor zűrzavaros, racionális életünkbe. Az ő erejük folyamatosan jelen van világunkban. A mi döntésünkön múlik, hogy élünk-e ezzel az erővel, és felhasználjuk-e a magunk és a világ jobbá tételéhez. A kapcsolatfelvétel mindannyiunk számára adott, hiszen nem igényel különleges természetfeletti képességeket. A fejnek és a szívnek egyszerre kell igent mondania, hogy életünknek újból aktív részesei legyenek. Egy biccentés, egy halk „igen, akarom” talán soha nem volt még az emberiség történetében annyira sürgető és életbevágó, mint a mi időnkben.

Forrás: unsplash/julian-hanslmaier

No és a sátán?

A hagyomány szerint Isten első angyala Satanael volt. Nevének jelentése: Isten angyala. Őt ruházta fel Isten a legnagyobb hatalommal, ő volt az összes angyal feljebbvalója, az első arkangyal. Amikor Isten az embereket megteremtette, az angyalokat bízta meg azzal, hogy szolgálják őket. Mivel azonban az angyalok szabad akarattal rendelkeznek, akárcsak mi, emberek, számukra sem az Isten szolgálata az egyedüli lehetőség, ők is választhatnak más utat. Satanael, lévén szabad akarata, megtagadta az engedelmességet. Úgy gondolta, hogy az emberek nála alacsonyabb rendű lények, ezért nem szolgálja őket. Az Úr megparancsolta Mihály arkangyalnak, hogy számoljon le a lázadóval. Mihály elvesztette az első csatát, ám a második összecsapásban győzedelmeskedett, és Satanael a Földre száműzetett. Megfosztották nevének -el végződésétől, ettől kezdve viseli a Sátán nevet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!