A terhesség alatti magas vérnyomás kezelése

Forrás: Nőgyógyászati Központ
A terhesség alatti hipertónia veszélyeiről és kezeléséről dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza adott összefoglalót.

A magas vérnyomás terhesség nélkül is nagy veszélyeket rejt, ugyanis jelentősen károsítja a szív-és érrendszert, mivel a megemelkedett nyomás miatt apró mikrosérülések keletkeznek az ér belső, endothel részén, ami miatt egyre növekvő plakkok alakulhatnak ki (érszűkület). Veszélye, hogy kezeletlen esetben így könnyen olyan szövődményeket okozhat, mint a vesekárosodás, szívinfarktus, esetleg a stroke. A normál vérnyomás értéke 140/90 Hgmm.

Terhesség és magas vérnyomás

A várandósság során komoly változások zajlanak: az egyik ilyen, hogy az első két trimeszterben a vérerek kitágulnak, így a vérnyomás általában csökken, majd a harmadik trimeszterben kissé emelkedik, és eléri a terhesség előtti értékeket. Baj akkor van, ha a vérnyomás értéke meghaladja a 140/90 Hgmm-t.

A terhességi magas vérnyomásnak két típusa is van: az egyik, amikor a hipertónia ismert volt már a teherbeesés előtt is (idült hipertónia), illetve az, amikor az állapotot a várandósság során fedezik fel (jellemzően a 20. terhességi hét után) – ezt gesztációs hipertóniának nevezik.

A terhesség során jelen lévő magas vérnyomás azért is veszélyes, mert jelentősen károsíthatja a méhlepény vérellátását, így a magzat nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, ráadásul megnő a lepényleválás, a magzat elhalása, a koraszülés kockázata is. Mivel gyakran semmilyen tünet nem hívja fel a figyelmet a betegségre, ezért a terhesgondozás elengedhetetlen része a vérnyomásmérés. Ám ha a következő tüneteket tapasztalja, mindenképpen ellenőrizze otthon is, ugyanis hirtelen is felléphet a probléma: fejfájás, szédülés, látászavar és ödéma.

A védőnői látogatások során szintén helyet kap a vérnyomásmérés, melyet vizeletvizsgálat (tesztcsíkos) is követ. Amennyiben magasabb a fehérje mennyisége a vizeletben, az szintén bajt jelez, így arról mindenképp tájékoztatni kell az orvosát!

Preeclampsia – a terhességi magas vérnyomás veszélye

A preeclampsia – más néven terhességi toxémia – a várandósság 20. hete után bekövetkező vérnyomás-emelkedés, mely nagyobb mennyiségű fehérjevizeléssel jár (több mint 300mg/nap). Fontos figyelemfelhívó tünete az ödéma, melyet sajnos gyakran a terhesség miatt fellépő vizenyőnek tudnak be. A preeclampsiat olyan egyéb eltérések is kísérhetnek, mint a vese-, illetve májfunkciók romlása. A WHO szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxémia a felelős.

A preeclampsia kockázati tényezői: ikerterhesség, IVF, preeclampsia saját/családi kórtörténetben, leiden mutáció és egyéb véralvadási zavarok, túlsúly, dohányzás, vesebetegség és cukorbetegség.

Lehetséges szövődmények: görcsroham, lepényleválás, stroke, szívinfarktus, trombózis, sokszervi károsodás, életvesztés, koraszülés, alacsony születési súly és magzati elhalás.

A preeclampsia súlyos szövődménye az ún. HELLP-szindróma, mely egy életveszélyes állapot. Jelei: vörösvértestek szétesése, emelkedett májenzimek és alacsony vérlemezkeszám.

Mit lehet tenni?

A magas vérnyomást terhesség során szerencsére gyógyszerekkel és sószegény diétával kezelni lehet (természetesen nem minden készítmény javasolt terhesség során), valamint gyakori otthoni vérnyomásmérés indokolt. Preeclampsia esetén szintén szükség van gyógyszeres kezelésre, továbbá sok esetben kórházi megfigyelés indokolt. Súlyos esetben császármetszés szükséges (ha lehet, a 36-37. hét után, HELLP-szindróma esetén azonnal).

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!