A génjeink döntik el, hogyan isszuk a kávét

Forrás: ng.hu
Ma már számtalan formában fogyaszthatjuk ezt az élénkítő italt: egyesek tisztán-feketén, mások tejjel, cukorral és egyéb adalékokkal szeretik.

A Northwestern Egyetem szakemberének vezetésével egy nemrégiben végzett kutatás szerint a génjeink határozzák meg, hogy feketén, vagy ízesítve isszuk-e a kávét. A kutatók genetikai vizsgálatokat végeztek, és ezekből kiderült, hogy egy bizonyos génváltozattal rendelkezők anyagcseréje gyorsabban dolgozza fel a koffeint, és e személyek azok, akik az édesített ízzel szemben jobban kedvelik a kávé eredeti, kesernyés aromáját. A kávé természetes íze kesernyés, és a kutatásból arra is rájöttek a szakemberek, hogy ugyanez a génváltozat az emberekben azt is eredményezi, hogy az illető nem az édesebb tejcsokoládét, hanem a „keserű” étcsokoládét kedveli. A titok nem abban van, hogy ezek az emberek jobban kedvelik a kesernyés aromákat, hanem abban, hogy a kesernyés aromát az éberséggel kapcsolják össze.

„Ez azért érdekes, mert a gyorsabb koffein-anyagcsere génváltozata nem kapcsolódik az ízérzékeléshez. Ezek az emberek gyorsabban lebontják a koffeint, így annak a stimuláló hatása is hamarabb elmúlik náluk, épp ezért további kávét kell inniuk” – magyarázta Marilyn Cornelis, a Scientific Reports folyóiratban közzé tett kutatás vezetője.

A kutatók szerint a koffein élénkítő hatását az e génnel rendelkező emberek egyszerűen összekapcsolják a kávé kesernyés ízével, vagyis ez egy tanult folyamat eredménye, amelynek eredményeként végül élvezettel fordulnak a kesernyés ízű feketekávé vagy étcsokoládé felé.

A csokoládéban is van koffein, de a fő alkaloidja, a szintén kesernyés teobromin is enyhén élénkítő hatású. A koffeintartalom a 70-85 százalékos kakaótartalmú étcsokoládéban, egy 10 dekás táblában 80 milligramm, vagyis kb. egy-másfél presszókávénak megfelelő koffeint találunk, míg a tejcsokoládéban 20 milligramm van csupán, a fehér csokoládéban (ami gyakorlatilag már nem csokoládé) nincs koffein.

Mind a kávé, mind az étcsokoládé esetében számos olyan tanulmány született már, amelyek pozitív egészségügyi hatást társítottak ezen élvezeti cikkek mérsékelt fogyasztásához. Most, a felfedezett génváltozat révén azonban a kutatóknak új vizsgálati eszközük született, amelyek segítségével precízebben lehet mérni majd ezeket az egészségügyi hatásokat. Gondoljunk bele: egészen más hatása van a szervezetre egy cukrozott, édes terméknek, mint egy natúr, kesernyés terméknek. A felfedezett génváltozat ismeretében a kávé és a csokoládé közvetlen egészségügyi hatását lehet majd mérni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!