Madáreltérítőket építenek ki a Duna mentén

Forrás: mavir.hu
A madarak megóvása érdekében elterelő berendezéseket építettek ki az ország több pontján is.

A MAVIR a Dunát keresztező távvezetékszakaszokra már négy helyen telepített madáreltérítőket a gönyűi, a győri, az ercsi és a szigetcsépi szakaszokon. Idén a százhalombattai Duna-keresztezés jelölésére került sor a Dunamenti Erőmű-Ócsa 220 kV-os távvezetéken. A program a LIFE Danube Free Sky Projekt keretében zajlik, ami hét Duna menti ország (Ausztria, Románia, Szerbia, Bulgária, Horvátország, Szlovákia és Magyarország) tizenöt szervezetét fogja össze, és egyik fontos célja a folyók feletti távvezetékek láthatóvá tétele.

A madarak vándorlásuk során a nekik táplálékot és biztonságot jelentő folyók vonalát követik, amelyeket olykor távvezetékek kereszteznek. Annak érdekében, hogy a madarak időben észrevegyék és kikerülhessék, láthatóbbá kell tenni azokat. A láthatóságot madáreltérítő szerelvényekkel biztosítják a MAVIR szakemberei. Ezek az eszközök visszaverik a fényt, így a madarak messziről észreveszik és még időben ki tudják kerülni a vezetékeket, ezáltal elkerülik az ütközést.

A munkavégzéshez a legmodernebb technológiát, a drónokat hívták segítségül. Számos távvezetékre helyezett már ki madáreltérítőt drónnal a MAVIR, de a folyók feletti munkák különleges odafigyelést igényelnek. Egyrészt mert magasabban vannak, mint a megszokott vezetékek, másrészt mert a pilótáknak esetenként hajóra kell szállniuk, hogy a vezeték alatt navigálni tudják a drónt. A feladat összetettsége miatt két drón végzi a munkát: az egyik a távvezetéket figyeli és navigálja a másikat, amelyik felviszi és felerősíti a madáreltérítő szerelvényt. Ehhez két pilóta összehangolt és precíz munkájára van szükség.

Az elmúlt napokban a Duna százhalombattai szakaszán a drónok közel 600 darab madáreltérítőt telepítettek annak érdekében, hogy a vonuló madarak ütközését megakadályozzák. A következő évben ugyanennek a távvezetéknek a Kis-Duna felett szakaszán kell folytatni a jelölést, hogy az is látható legyen a madarak számára.

A projekt mintegy 300 millió forintot biztosít a Duna-Ipoly és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkok feletti távvezetékek láthatóvá tételére, erre öt év áll rendelkezésre, amit magyar részről a MAVIR Zrt. valósít meg.

Bővebb információért látogasson el a projekt weboldalára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!