Szabadtéri mozgás télen

Forrás: Budai Egészségközpont
A téli hónapokban, amikor hideg, esős, latyakos az időjárás, hajlamosak vagyunk felhagyni a rendszeres sportolással, különösen a szabadban végzett edzésekkel. Pedig ilyenkor sem kell lemondanunk a friss levegőn végzett testmozgás élményéről, sőt ez kifejezetten egészséges, mivel erősíti az immunrendszert és elűzi a téli sötétséggel járó depressziót.

A koronavírus-járvány miatt is célszerűbb most inkább kinti aktivitásokat végezni, hiszen a beltéri sportok növelik a megfertőződés kockázatát, legyen szó edzőteremről, uszodáról vagy bármilyen csoportos mozgásformáról. A Budai Egészségközpont ortopéd sebésze, sportsebész szakorvosa és sportrehabilitációs programvezetője, Dr. Hidas Péter PhD. összefoglalja a szabadtéri sportok előnyeit, és tanácsokat ad, hogy milyen aktivitásokat érdemes választani korosztályonként.

„A kültéren végzett sport élettanilag előnyösebb, mint a zárt helyiségben való edzés: javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, és ha egy kicsit is előbújik a nap, beindul a természetes D-vitamin-termelés. Magyarországon az emberek jelentős része küzd télen rossz közérzettel, depresszióval, a gyakori mozgás a jó levegőn viszont bizonyítottan csökkenti a depresszió előfordulásának esélyét. Emellett akik télen is rendszeresen mozognak a szabadban, ritkábban lesznek influenzások vagy szenvednek légúti betegségektől, jobban alszanak és energikusabbnak, frissebbnek érzik magukat. Ráadásul mivel hideg időben a szervezetnek nemcsak a mozgásra, hanem a test melegen tartására is energiát kell fordítania, több kalóriát égethetünk el, mintha valamilyen beltéri mozgásformát választanánk” – mondta Dr. Hidas.

A hideg levegő miatt sokan tartanak a megfázástól és egyéb káros egészségi következményektől, ám ez a félelem alaptalan. Ha odafigyelünk a megfelelő viseletre – szél- és csapadékálló, de egyúttal jól szellőző ruházatot választunk –, a (meleg) folyadékbevitelre és a kint tartózkodás időtartamára, mínusz 10 fokig szinte mindenki alkalmas a kültéri sportolásra. Ez kortól független, az azonban már nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ egy gyerek, egy felnőtt vagy egy idősebb ember.

Szabadtéri mozgásformák gyerekeknek

Ahhoz, hogy a gyerekeket ki tudjuk robbantani a meleg szobából a tévé vagy a számítógép elől, a legbiztosabb módszer valamilyen havas sportra hívni őket. A szánkózás és a síelés örök sláger, de sajnos az időjárás nem mindig kedvez ezeknek, a korcsolyázás viszont hótól függetlenül választható. Sokan nem tudják, de már óvodás korban, 3-4 évesen megtanulható, így az egész családnak élvezetes sportolási lehetőség a szabadban. Emellett enyhébb időben télen sem kell elfelejteni a gyerekek kedvenc sporteszközeit, a biciklit, a rollert, a gördeszkát vagy a görkorcsolyát. Ha nincs lefagyva az út és nem csúszós, megfelelő öltözékben ilyenkor is használhatók.

Téli sportok felnőtteknek

Az utóbbi években egyre inkább jellemző – részben a koronavírus-járvány hatására –, hogy a felnőttek télen sem mondanak le a szabadtéri futásról és a biciklizésről. Míg korábban ilyenkor kiürültek a futópályák, mostanában egy hétvégi délelőtt közel annyi futó van rajtuk, mint a melegebb évszakokban. Nem véletlenül: a futás az egyik legjobb mozgásforma, ha valaki nem küzd mozgásszervi betegséggel, nem túlsúlyos és nincs komoly szívbetegsége. Javítja az állóképességet, a szív- és érrendszer egészségét, és segít a fogyásban. Futás helyett vagy mellett hasznos az ún. intervall edzés is, amikor a mérsékeltebb és gyors ütemű futást (rövid sprinteket), és a sétát váltogatjuk. Ugyanakkor ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy bizonyos téli napokon a nagyvárosokban rendkívül erős lehet a szmog. Ezért mielőtt városi futásra indulnánk, tájékozódjunk a légszennyezettségi adatokról, ha ugyanis túl magas a szennyezettség, érdemes inkább beltéren vagy közeli parkokban, erdőkben mozogni.

Séta a friss levegőn idősebb korosztálynak

Az időseknek sem kell lemondaniuk a kültéri mozgásformákról télen, de arra ügyelniük kell, hogy hidegben a vérerek összeszűkülnek, így a szívnek jobban meg kell dolgoznia azért, hogy elég vért pumpálhasson az erekbe. Ezért azoknak, akik keringési zavarokkal vagy érszűkülettel küzdenek, több figyelmet kell fordítaniuk a körülményekre. Csak akkor szabad sportolniuk, ha teljesen jól érzik magukat, alaposan bemelegítettek előtte és nem viszik túlzásba a kint tartózkodást. Idősek számára ideális lehet a túrázás, a séta vagy a nordic walking, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő és a mozgáskoordináció.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!