Jótét lélek – Anyaszemmel

Angyal, Jó lélek, Tündér, Isten követe, Védszellem, avagy könyörületes, másokon segíteni kész ember. Az ünnepek táján egy kicsit mindannyian jótét lelkek leszünk, jobban megérint minket mások nehéz helyzete, könnyebben adakozunk, szívesen segítünk, a legkisebbek is megismerkednek a jótékonyság fogalmával, mikor cipősdobozba gyűjtenek ajándékokat rászoruló gyerekeknek.

Nálunk minden évben fontos pillanat az adventi várakozásban, amikor valamilyen formában segítünk ismeretlen, nehéz sorsú gyerekeknek. Amíg kicsik voltak a gyerekeink, együtt töltöttünk meg néhány cipősdobozt, és próbáltunk válaszolni a jogos kérdésekre, hogy miért van erre szükség, hiszen az angyalok minden családhoz visznek karácsonyfát és ajándékokat. Ekkor értették meg először, hogy mindannyian angyallá válhatunk, megszépítve valakinek a karácsony estéjét, és hogy minél több angyal készül ajándékkal, annál nagyobb lesz az öröm. Láttam, ahogy az adni jó érzése elönti őket és elkezdik számolatlanul hordani a dobozba a játékaikat, kinőtt sapkákat, félretett édességeket, kedves üzeneteket és gyönyörű rajzokat.

Ahogy nőttek a gyerekeink, az elmúlt években már átalakult az adományozás formája. Dávid fiam iskolájában minden osztály kiválaszt néhány környékbeli rászoruló családot, akiknek tartós élelmiszert, tisztálkodási szereket, édességet és a gyerekeknek meglepetéseket pakol össze az osztály 35 családja. Így senkinek sem kell egyesével sokat áldozni, de szívmelengető látni, mennyi kisebb-nagyobb adománnyal teli doboz indul útjára az utolsó tanítási napon. Fontosnak tartom, hogy ehhez együtt vásároljunk be, és nagyon büszke vagyok a gyerekeimre, amikor a mosószer és száraztészta mellé egy üveg nutellát választanak, mert szerintük ilyet nagyon ritkán ehetnek ezek a gyerekek.

Nagylányommal néhány éve a női szegénység, ezen belül is a menstruációs szegénység ellen folytatott kampány keretein belül ajándékozunk női táskákat az intimhigiénia kellékeivel és mindig teszünk bele valami meglepetést is, amitől nőnek érezheti magát néhány pillanatig az a mélyszegénységben élő hölgy, aki megkapja a táskát. Sajnos a pandémia miatt idén sok ilyen és ehhez hasonló országos kezdeményezés nem tud megvalósulni, de mindenkinek javaslom, hogy keresse meg a lehetőségeket, helyi szinten talán könnyebben megtalálhatjuk, kinek van szüksége a segítségre. Ugyanígy helyben vásárlásra is ösztönöznék mindenkit: próbáljuk a kicsi, környezetünkben élő kézműveseket, kistermelőket, kiskereskedőket támogatni azzal, hogy náluk szerezzük be szeretteink ajándékait vagy az ünnep hozzávalóit. Jót tenni így is lehet, és nekik ez most a fennmaradásukat jelentheti! Legyünk idén mindannyian jótét lelkek, váljunk angyallá egy-egy pillanatra, tegyünk jót valakivel, és akkor valaki más karácsony estéje is szebben ragyog majd, a miénk pedig egész biztosan…

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!