A nagy pulyka holokauszt

2010. 11. 25.
Szerző: Szimpatika
Ma van az amerikaiak legnagyobb ünnepe. A Hálaadás, avagy angolul Thanksgiving napja előtt a pulykák tízezreinek élete fordul tragikusra. Ezen a napon ugyanis az amerikai családok nagy pulykavacsorát rendeznek.
Honnan ered az ünnep? Miért adnak hálát az Egyesül Államok polgárai?

Mint azt minden magyar iskolás megtanulta, 1620. szeptemberében indult hódító útjára a Mayflower, fedélzetén az első kivándorlókkal, akik angolok voltak és puritánok. Decemberben nem sokkal karácsony előtt kötöttek ki Plymouthban. Nem volt könnyű évük, kevés volt az élelem, járványok pusztítottak. Így 102 ember nem élte túl a megpróbáltatásokat.

Tavasszal az indiánok megmutatták, hogyan tudnak vadászni és növényeket termeszteni az új földön, így a következő őszre már bőségesen volt mint enniük az angoloknak. Ezt ünnepelték meg 1623 nyarán tartották meg, köszönetül Istennek, hogy esőt küldött, és a termény megmaradt.

1777-ben a Saratoga városánál aratott győzelem után a Kontinentális Kongresszus meghirdette az első országos ünnepet. A vasárnapi ünnepség szigorúan a vallásról szólt, tilos volt a munka és a szórakozás is. Egy idő után azonban a hálaadás átbillent a másik oldalra, és inkább a vacsora került a fókuszba. Az ünnep egyre korszerűbbé vált, Abraham Lincoln szabályozta az ünnepet 1863-ban, de nemzeti ünneppé csak 1941-ben vált.

Hogy kerül a pulyka az asztalra?

A puritánok csak vadpulykával találkozhattak, amit tökkel, kukoricával és zöldségekkel fogyasztottak el ezen a jeles napon. Ennek állít emléket a hagyományos amerikai élelmiszerekből készülő vacsora.

Hivatalosan a zsályás-zöldséges töltött pulykát áfonyaszósszal,  édesburgonyát vagy a mártással leöntött krumplipürét,  vajas főtt kukoricát és különböző párolt zöldségeket fogyasztanak ilyenkor. Édességként a sütőtökpite vagy a pekándiós-csokoládés pite jön szóba.

Jó amerikai szokás szerint, csak hogy legyen egy kis happy end, Barack Obama 63. Nemzeti Hálaadásnapi Pulyakaajándékozás alkalmából megkegyelmezett a két pulykának. Nem járt azonban ilyen jól a pulykák nemzetségének 47 millió tagja, ők ugyanis az asztalon végezték.


Mivel édesszájú vagyok, ezért a sütőtök pite elkészítésére bíztatok mindenkit.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!