Az orrcseppfüggőség akár egy hét alatt is kialakulhat

Forrás: Semmelweis Egyetem
Állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya: ezeket a tüneteket a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata is okozhatja.

„A gyógyszertárakban kapható, vény nélküli szereket általában legfeljebb egy hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad alkalmazni.  A gyógyulási idő után pedig abba kell hagyni, mert utána már az orrcseppek túlzott használatának mellékhatásait kezeljük, ami az ellenkező hatást fejti ki. Ahogy a szer hatása elmúlik, az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek újból kitágulnak, ezáltal a vérellátás fokozódik, és az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Ilyenkor egyre gyakrabban és nagyobb adagokban kell használni az orrcseppeket és az orrspray-ket annak érdekében, hogy az orrdugulás megszűnjön, szélsőséges esetekben akár óránként, akkor is, amikor a beteg már egyébként gyógyult” – mondja dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa.

Orrcseppfüggőség esetén feltétlenül fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy az anatómiai elváltozásokat és a különböző betegségeket ki lehessen zárni. Az orrsövényferdülés, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrpolip vagy ritkán daganatok ugyanis okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, amikor az érintettek orvosi vizsgálat nélkül nyúlnak a patikában a recept nélkül kapható szerekhez. Orrcseppfüggőség kialakulhat allergiás betegeknél is.

„Az allergiás eredetű orrtünetek kezelésére az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k nem alkalmasak; helyettük szteroid tartalmú-, illetve antihisztamin tartalmú orrspray-k használata szükséges” – emelte ki Fent Zoltán. – „Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények egy-két napos használatát: ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását” – teszi hozzá a szakember.

„Minél hosszabb ideig használja valaki ezeket a szereket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa. Nagy számban jelentkeznek a betegek ezzel a problémával a fül-orr-gégészeti szakrendeléseken. Amennyiben az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroid készítményekkel egy-két hét alatt le lehet szoktatni a pácienseket a szerhasználatról. Azonban senki ne számítson arra, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni” – emeli ki a szakember.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!