Óvjuk meg fejünk épségét!

Forrás: felejtek.hu
A fejet ért traumák, különös tekintettel a sorozatos sérülésekre, növelik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A fej védelmére minden életkorban ügyelnünk kell.

Mindnyájunkat érhetnek fejsérülések, de a fiatalok jellemzően veszélyeztetettebbek. Ettől függetlenül az agy épségének érdekében minden életkorban fontos a fej védelme.

A fej védelmével kapcsolatos javaslatok:

  • Sportolás közben használjon megfelelő minőségű sisakot, legyen szó korcsolyázásról, síelésről, gördeszkázásról, görkorcsolyázásról vagy biciklizésről. Ezzel mutasson jó példát másoknak. Minden esetben győződjön meg arról, hogy a felügyeletére bízott gyermekek is megfelelő sisakot viselnek.
  • Vezessen óvatosan és mindig csatolja be a biztonsági övet.
  • Idős korban a fejsérülések leggyakoribb oka az elesés. A legtöbb elesés megelőzhető: otthona berendezésekor kerülje a veszélyt okozó tárgyak, mint például a kis szőnyegek használatát, illetve ügyeljen arra, hogy ne maradjon semmi a földön, amiben eleshet. Például ne hagyjon cipőt a folyosó közepén, vagy tárgyakat a lépcsőn. A gyakran használt tárgyakat tartsa könnyen elérhető magasságban, hogy ne kelljen felállnia székre vagy fellépőre.
  • Orvosával vagy gyógyszerészével konzultáljon annak érdekében, hogy a felírt gyógyszerek vagy az Ön által használt gyógyhatású készítmények, illetve ezek kölcsönhatásai ne okozzanak egyensúlyzavart.
  • Gondoskodjon a belső és a külső terek megfelelő megvilágításáról, kiváltképpen figyeljen a lépcsőkre és a bejáratokra.
  • Az otthonán belüli biztonságot növelő megoldások szintén csökkentik a kockázatokat. Használjon kapaszkodókat a lépcsőnél vagy a fürdőszobában.
  • Az erőnlétet, az egyensúlyt és a rugalmasságot javító gyakorlatok rendszeres végzése a megelőzés szempontjából fontos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!