Viharvadász műholdat fejleszt a NASA

Forrás: ng.hu
Az INCUS nevű küldetés közvetlenül azt vizsgálja majd, hogy a zivatarok, a jelentős csapadékot adó konvektív felhőzet miért pont ott alakul ki, ahol.

Az új, Földünket kutató küldetések tervei közül a NASA kiválasztotta a 2027-ben indítandó INCUS (a név a zivatarfelhők üllőjére utaló betűszó) küldetést, amely a trópusi viharok, valamint a zivatarok viselkedését vizsgálja majd, beleértve azt is, hogy e viharok miként befolyásolják a klímamodelljeinket. Az INCUS a földmegfigyelő műholdflottához csatlakozik, és három kisméretű, koordináltan dolgozó műholdból áll majd.

Az ilyen kiválasztási folyamatoknál a tudósokból és mérnökökből álló csoport egyenként értékeli a benyújtott terveket és olyan küldetést választ, amely a tudományos célja mellett a megvalósíthatóságában is kiemelkedik. Ez esetben márciusban nyújtottak be 12 küldetésre vonatkozó részletes tervet, amelyek közül az INCUS nyerte el a NASA támogatását. Innentől kezdve a küldetés technikai előkészítése zajlik.

Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója elmondta, hogy az INCUS az extrém időjárási ismereteinkben jelenleg még meglévő hézagot tölti majd be. A segítségével megszerezhető tudást pedig be lehet építeni a klímamodellekbe is, és ezek együttesen fogják segíteni azt, hogy a klíma és az időjárás hatásai ellen felkészüljünk, védekezzünk.

„Az átalakuló klímánkban különösen fontos, hogy információkat gyűjtsünk arról, pontosan hogyan születnek, fejlődnek és válnak egyre erősebbekké a viharok, majd ezeket az adatokat felhasználjuk az időjárási modellekben és az extrém események előrejelzésében” – magyarázta Karin St. Germain, a NASA földkutató részlegének igazgatója.

A klímaváltozás miatt egyre melegebbé váló tengervíz hatására valószínűleg egyre hevesebbé válnak majd a viharok is, és a kialakulásuk is rövidebb időt vesz igénybe. A zivatarok keletkezéséhez gyorsan felfelé áramló párás légtömeg szükséges, ennek köszönhetően születnek meg a tornyosuló gomolyfelhők, amelyekből aztán az esőre, jégesőre és villámlásra is számíthatunk. Minél nagyobb a feláramló vízpára és a légtömeg mennyisége, annál hevesebb események alakulhatnak ki. Ennek a levegőből és párából álló tömegnek a feláramlása az egyik legnagyobb kérdőjel még a meteorológiában és a klímatudományban. Azzal, hogy rendszeresen, sokféle körülmény fennállta esetén is mérhetjük majd ezt az áramlást, csökkenteni lehet mind az előrejelzésekben, mind a klímamodellekben lévő bizonytalanságot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!