Hogyan motiváljuk magunkat?

2010. 11. 22.
Szerző: Z.Zs.
Egy új tanulmány szerint ha éppen történelmi mélyponton érezzük a lelkesedésünket a testmozgás iránt, könnyen változtathatunk rajta.
Elkötelezettség szerződés

Egy tökéletes világban mindenki rendszeresen edz, mert szereti ahogy az endorfin kiárad a szervezetében, és folyik róla a víz, és remegnek az izmai. A kutatók belső inditéknak nevezik azt, aminek a segítségével kitartóan végezhetünk valamit, egy bizonyos cél érdekében. A viselkedés közgazdaságtanban már régóta használt módszerrel számos vállalat ösztönzi munkavállalóit.

Az ösztönzések akkor működnek jól ha tétjük van. Jó fogadalom lehet, hogy egy hónapon keresztül minden nap futok egy fél órát, és utána meglepem magam egy régen áhítozott ruhával. Még jobb ösztönző lehet, ha nem teljesülés esetén a pénzemet látjom veszni.

Az amerikaiak egy oldalt is kifejlesztettek, ahol meghatározhatjuk céljainkat, és annak nem teljesülése esetén mennyi pénzt vesztünk. A célok meghatározása után csak fel kell tölteni mit vállalunk és mennyi idő alatt kívánjuk teljesíteni. Sokan csak azért járnak le az edzőterembe, mert sok pénzt fizettek, és ha már kiadták, akkor ki akarják használni azt.

Fogadást is lehet kötni a munkatársakkal vagy barátokkal. Mindenki bead meghatározott összeget, hetente. Aki  a legtöbbször járt edzésre, vagy a legtöbb súlyt veszti, azé a pénz. A csapatnak elég nagynak kell lennie, hogy motivációt jelentsen, mert különben nem veszi elég komolyan az ember.

A kutatások egy másik pszichológiai tényezőre is rámutatnak. Ez pedig a büszkeség. Egy barát vagy egy munkatárs sokat tud abban segíteni, hogy az ember kitartson a célja mellett. Ha én mindenkinek elmondom, hogy fogyókúrázom, és a közös ebédnél egy nagy adag somlóit eszem meg, akkor vélhetően a drága kollégáim megjegyzéseket fognak tenni.


Ezt pedig nem szeretném, tehát megállom, hogy plusz 500 kalóriát vegyek magamhoz. Az edzéssel ugyanez a helyzet. Ha valakivel együtt járunk edzeni, akkor ciki lemondani a közös programot, ergo többször tesszük tiszteletünket az edzőteremben, és a közös cél mindkettőnket inspirálni fog. A közös edzés révén büszke lesz magára az ember, akár egy durva step aerobic órát élt túl, vagy éppen a kosáredzésen nem dőlt ki a sorból.

Akár a MAC kontra PC vita, mindenkinek megvan a saját véleménye és indítéka a dolgokról. Ez időnként drasztikus lépésekhez vezet. Van aki hamis testzsírt helyezett a hűtőszekrénye mellé, hogy megakadályozza, hogy kiegye a hűtő teljes tartalmát. Gusztustalan? Az. De hatásos és ez a lényeg.

Persze a legjobb megoldás ha olyan sportot választunk amit szeretünk, mert ebben az esetben van motiváció, hogy elmenjünk úszni, izzadjunk a gépeken, vagy épp halálra üssük a boxzsákot.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!