A tarló égetése súlyos légszennyezettséget okoz

Forrás: beol.hu
Indiai kutatók szerint a légszennyezettség átlagban hat évvel rövidíti le a fővárosiak életét.

Átlépte az egészségre rendkívül veszélyes határértéket a légszennyezettség az indiai fővárost, Újdelhit is magában foglaló Delhi körzetben; a meteorológiai szolgálat szerint egyelőre nem várható a levegő minőségének javulása, ráadásul tetézi a bajt, hogy most tartják Indiában az egyik legjelentősebb hindu ünnepet, és a koronavírus-járvány sem múlt még el.

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a légszennyezettségi index túllépte az ötszáz egységet. Rendkívül veszélyes levegőszennyezettség akkor alakul ki, ha a mutató meghaladja a négyszázat.

Delhi egyes központi körzeteiben a 2,5 mikrométernél kisebb szálló por mennyisége köbméterenként elérte a 999-et, de mivel a mérőműszerek ennél magasabb értéket már nem tudnak mérni, feltételezhető, hogy a mutató már ezer felett jár.

India-szerte most tartják az egyik legjelentősebb hindu ünnepet, a díválit, a fények ünnepét. November 5-ére virradóra egész éjszaka tűzijátékok voltak a fővárosban, durrogtatták a petárdákat, ami ugyancsak rontotta a levegő minőségét. Ráadásul Indiában a koronavírus okozta járvány sem ért véget, bár sokat javult a helyzet az elmúlt hónapokhoz képest. India az Egyesült Államok után a második helyen áll a világon a járványmutatókban, mind a fertőzöttek, mind a halottak számában.

A súlyos levegőszennyezettség oka elsősorban a tarló égetése a környékbeli mezőgazdasági területeken. Mivel Újdelhi térségében ősszel jellemzően szélcsendes az idő, megreked a füst.

Indiai kutatók szerint a légszennyezettség átlagban hat évvel rövidíti le a fővárosiak életét.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!