Napi hétezer lépéssel is sokat tehetünk egészségünkért

Forrás: felejtek.hu
Sokszor hallottuk már, hogy a napi 10 000 lépés hozzájárul az egészségünkhöz. Sokak számára a mindennapokban nehéz ezt a számot elérni, ami frusztrációt okoz, inkább neki se kezdenek, ha lehetetlennek érzik a küldetést, pedig a kevesebb mozgás is számít.

Most jó hír érkezett: kiderült, hogy egy bizonyos kor felett ugyanolyan jó hatással bírhat a kevesebb lépés is. Egy új tanulmány szerint a napi 7000 lépés már jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Talán ez a szám motiválóbb, könnyebben elérhető célt jelenthet sokak számára.

A Massachusettsi Egyetem kutatói 2210 résztvevőt vizsgáltak, fehéreket és feketéket, nőket és férfiakat egyaránt. A páciensek középkorúak voltak, átlagosan valamivel 45 év felett. A résztvevőket 2005 és 2018 között követték, miközben ők a napi aktivitásuk során gyorsulásmérőt viseltek. 2018-ra az eredeti megfigyeltek 3%-a elhunyt.

Közvetlen összefüggést természetesen nem lehet a lépésszám és a halálozás között találni. Azt azonban kijelenthetjük, hogy azoknál, akik meglépték a napi 7000 lépést, 50-70%-kal alacsonyabb rizikója volt a korai halálozásnak. Úgy tűnik, hogy a lépések intenzitása nem befolyásolta az eredményeket.

Akik alapból csak nagyon kevés lépést teljesítettek naponta, ők élvezték a legnagyobb előnyét annak, ha a 7000-es lépésszámot megtették. A 10 ezer feletti lépésszám nem járt további előnyökkel.

Noha a 10 ezer sokaknak a kitűzött cél, úgy tűnik, hogy ez nem egy olyan egységes szám, ami mindenkire ráhúzható. Ezen eredmények szerint a középkorúaknak például a 7 ezer lépés jó és sokkal elérhetőbb cél lehet, legalábbis egy lépés a hosszú élet felé.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!