Miért nehéz abbahagyni a dohányzást?

Forrás: well.hu
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége.

Milyen hatással van a nikotin a szervezetre és hogyan lehet megszüntetni a függőséget? – erre adnak most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakemberei.

A nikotin erős függőséget okozó szer. A dohányzás, nikotintartalmú termék használata során a beszívott aeroszollal vagy a szájban kioldódva kerül a szervezetbe, és a száj nyálkahártyáján, illetve a tüdőn keresztül szívódik fel. A nikotin amellett, hogy az erek falát károsítja, gátolja az oxigénszállítást a vérben, idő előtti érelmeszesedést és szívinfarktust okozhat, a várandósság alatt pedig nemcsak károsítja az egészséges magzati fejlődést, hanem későbbi függőség kialakulására is hajlamosíthat.

Miért okoz a nikotin függőséget?

A tüdő erein keresztül felszívódó nikotin pár másodperc alatt eljut az agyba, stimulálószerként fejti ki a hatását az idegrendszerben: először élénkséget okoz, majd fokozza a dopamin elválasztást – ami megkönnyebbülést, kellemes érzést hoz létre. A nikotin gyorsan kiürül, és körülbelül 30-120 perc után erősen jelentkezik a megvonási tünet, amely feszült sóvárgással, kedvtelenséggel, nyomottság érzésével jár. Emiatt a nikotinfüggő újra rá akar gyújtani, hogy visszakerüljön a korábbi állapotba. Az újabb nikotinadag látszólag nyugtató hatást fejt ki, és a dopaminszint ismét megemelkedik, azonban ez az érzés inkább a nikotin iránti vágy kielégítéséből fakad, és súlyos függőséghez vezet. A dohányzók folyamatosan próbálják fenntartani a kívánt nikotinszintet, azonban az ismételt használattal a receptorok kezdeti érzékenysége a nikotinra csökken, ezért egyre többet kell a cigaretta vagy más nikotintartalmú élvezeti termék után nyúlniuk, hogy elérjék ugyanazt a hatást. A függőség megnyilvánulása, ha a dohányos nemdohányzó társaságban is inkább kimegy rágyújtani, vagy sportolás után, kirándulás közben és betegen is szükségét érzi, hogy elszívjon egy cigarettát. A dohányzó emellett annak tudatában sem tudja elhagyni a dohányzást, hogy tisztában van azzal, nemcsak a saját egészségét, de a környezetében lévőkét is károsítja.

Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?

A nikotin hirtelen megvonása mindenki számára ismert tünetegyüttest hoz létre, hiszen Magyarországon sajnálatos módon gyakori jelenségről van szó a családi és baráti körben. Fizikai és pszichés tüneteket egyaránt lehet tapasztalni, éppen ezért rendkívül nehéz abbahagyni a dohányzást.

Jellegzetes nikotinmegvonási tünetek:

– Dohányzás utáni sóvárgás tünete hamar jelentkezik, amint a nikotin kiürül a szervezetből, és a dopaminszint lecsökken. A nikotin utáni vágy 5-10 percig jelentkezik erőteljesebben, ilyenkor érdemes különböző technikákat bevetni (pl. séta, légzéstechnika, vízivás), amelyek elterelik a figyelmet.

– A hangulatingadozást, mint például az ingerlékenységet, nyugtalanságot és a csökkent koncentrálóképességet a központi idegrendszer megváltozott működése váltja ki. Ilyenkor rövid élettani hatások is jelentkeznek, például megnövekedik a vérnyomás és a pulzusszám, ami fejfájást okozhat.

– Az alvászavar a nikotinmegvonás gyakori mellékhatása, és az álmatlanságtól a nap folyamán fellépő fáradtságérzetig és aluszékonyságig változó mértékű lehet. A tüneteknek szintén a dopaminszint nem megfelelő működéséhez van köze, amely az alvásszabályozásban is szerepet játszik.

– Súlygyarapodás, fokozott étvágy is gyakran jelentkezik a dohányzás abbahagyása után. Az addig magasan tartott vércukorszint lecsökken, emiatt a dohányzó úgy érzi, hogy szénhidrátokat, édességeket kell fogyasztania, amivel ki tudja elégíteni ezt a hirtelen és gyakran megmagyarázhatatlan éhséget. A pótcselekvésként szolgáló nassolás szintén hozzájárul a súlygyarapodáshoz.

– Sokan megijednek, amikor a dohányzásról való leszokás után tartós köhögés lép fel. Bármennyire is furcsának tűnik, a köhögés ebben a szakaszban annak a jele, hogy a tüdő működése javul, nem pedig rosszabbodik. Előfordul, hogy influenza-szerű állapot jelentkezik, amelyet enyhe láz, rossz közérzet és testfájdalmak jellemeznek pár napig. Ez egyszerűen a test hirtelen válasza egy ismeretlen helyzetre.

– A tüdő és az agy mellett az emésztőrendszer is reagál a nikotinmegvonásra. A belek mozgékonysága és összehúzódása megváltozik, ami lelassítja az étel emésztésének sebességét. Hat dohányzó közül egynél székrekedés lép fel, amelyek általában egy-két hétig tartanak. Sok-sok víz és a rostbevitel növelése általában hozzájárulhat a bélmozgások normalizálásához.

Ezek a tünetek átmenetiek, általában 24-72 órán át intenzívek, majd enyhülnek, és összességében 3-4 hét alatt megszűnnek. A tünetek erőssége és megélése egyénenként változó, de a sóvárgás jellemzően még hosszú ideig fennmarad. Népszerű a dohányzók körében, hogy leszokási szándékkal e-cigarettát használnak, azonban hangsúlyozandó, hogy az utántöltő-folyadékok a nikotin mellett számos más egészségkárosító vegyületet tartalmaznak. Ráadásul ha a leszokni vágyó nem csökkenő nikotintartalommal alkalmazza az e-cigarettát, a nikotinfüggőség és a szokásfüggés ugyanúgy fennmarad.

A leszokást elsősorban az elhatározás és a motiváció tudja segíteni. Emellett rendelkezésre állnak olyan leszokást támogató gyógyszerek és programok, amelyek hatékonyan és hosszú távon nyújtanak megoldást. Ezt a célt szolgálja a Korányi Intézet GOND EGY SZÁL SE! applikációja, amely segít a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében.

További információkat az alábbi weboldalon találhat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!