Dobjuk el a borotvát!

Novemberben inkább a mindenszentek és a halottak napja kerül előtérbe, viszont egyre több férfit kezd el foglalkoztatni egy nagy kérdés: borotválkozzanak-e vagy sem?

2009-ben Chicagóból indult útjára a No Shave November (borotválkozásmentes november) mozgalma. Miután egy édesapa meghalt vastagbélrákban, a családja szerette volna minél többek figyelmét felhívni a daganatos betegségek időben történő szűrésére és felfedezésére. A kezdeményezés világméretű mozgalommá nőtte ki magát, és a No Shave Novemberhez csatlakozó férfiak minden évben november 1. és december 1. között felhagynak a borotválkozással, az arcszőrzetükkel hívva fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontosak a rendszeres egészségügyi szűrések. A mozgalom népszerűsége azóta is növekszik, az elmúlt években Magyarországon is egyre többen teszik el a borotvájukat erre az időszakra.

A mozgalom alapgondolata, hogy ha valaki részt vesz a kezdeményezésben, valószínűleg sok ismerőse megkérdezi majd, miért növesztett szakállat és bajuszt, ezáltal pedig beszélgetés alakulhat ki a rákról és a megelőzés fontosságáról. További cél, hogy a fodrászra, borbélyra, borotválkozásra szánt pénzt jótékonysági és rákkutatási programokra adományozzák a férfiak.

A szakállnövesztés nemcsak a megjelenésre van hatással, hanem egészségügyi előnyei is vannak. A szakáll ugyanis természetes toxinszűrő: olyan anyagokat képes kiszűrni, mint pl. a pollen és a por, továbbá csökkenti a pattanások kialakulásának esélyét, és akár a novemberi hideg ellen is védelmet nyújt.

A figyelemfelkeltés fontos, mert világszerte évente 220 000 férfi hal meg rákbetegségben, ami azt jelenti, hogy ennek következtében mindennap átlagosan 600 érintettet veszít el a családja. A statisztikák szerint a rosszindulatú daganatok Magyarországon az előző évben összesen 32 844 halálesetért voltak felelősek a férfiak körében. A daganatos megbetegedések évek óta a vezető halálokok közé tartoznak, a férfiak esetében pedig a prosztatarák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Az egészségügyi problémák, különösen a daganatok esetében nem lehet eléggé hangsúlyozni az éves szűrővizsgálatok hasznosságát. Ilyenkor ugyanis hatványozottan igaz, hogyha nem derül fény idejében a betegségre, akár az életünkkel is fizethetünk a halogatásért.

Tehát biztassuk arra férfi családtagjainkat és ismerőseinket, hogy dobják el a borotvát, decemberig növesszenek bajszot, szakállat, ezzel is felhívva a figyelmet a daganatos megbetegedések veszélyeire!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!