Miért billentik oldalra a fejüket a kutyák?

2021. 10. 30.
Forrás: biologia.elte.hu
A kutyák fejbillentésének okát korábban még nem vizsgálták. Egy új kutatás szerint azok a kutyák, melyek képesek megtanulni játékaik nevét, oldalra billentik a fejüket, amikor meghallják, hogy a gazda valamelyik játékot kéri.

Hogy melyik oldalra döntik, konzisztensnek tűnik a különböző alkalmak során. Az ELTE Etológia Tanszék kutatói a közösségi média révén élőben közvetített kísérletsorozat, a Genius Dog Challenge során gyűjtöttek adatokat erről a viselkedésről, és egy korábbi, fent említett tehetség feltárását célzó vizsgálat során igazolódott néhány kutyáról, hogy számos játék nevét képes megtanulni. Hogy kapcsolódik ehhez a fejbiccentés?

Számos állat, köztük az ember is aszimmetriát mutat abban, ahogy mozog vagy érzékszervein keresztül érzékeli a környezetet.

Például egy hangjel vagy kép feldolgozása során előnyben részesíthetjük egyik vagy másik fület vagy szemet a másikkal szemben. A kutyáknál ezek az aszimmetriák olyan viselkedésekben nyilvánulnak meg, mint a farokcsóválás, az orrlyukak használata szimatolás közben, vagy akár valamelyik mancs preferenciája, amikor megpróbálnak megragadni valamit, ami nem elérhető. A lateralizáció az agyműködésben is jelen van.

„A fej billentése egy újabb aszimmetrikus mozgás a kutyáknál, de eddig ezt soha nem vizsgálták. Megfigyeltük ennek a viselkedésnek a gyakoriságát és irányát egy konkrét emberi verbális vokalizációra adott válaszként: amikor a gazdi megkéri a kutyát egy játék nevének kimondásával, hogy hozza azt oda. Ezt azután tettük, hogy rájöttünk, gyakran előfordul a fejbillentés, amikor a kutyák figyelnek a gazdájukra” – magyarázza Dr. Sommese Andrea, a tanulmány vezető kutatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Családi Kutya Programjának munkatársa.

A kutatók egy korábbi vizsgálat során gyűjtött videókat elemezték, mely tanulmány igazolta, hogy nem minden kutya képes megtanulni játékai nevét 3 hónapos intenzív tréning után sem. A tesztet meglehetősen könnyű volt végrehajtani: a játékokat az egyik helyiségbe helyezték, míg a gazda és a kísérletvezető egy másik helyiségben tartózkodott. Minden próba során a gazda egy adott játékot kért a kutyától a játék nevének kimondásával.

A tipikus kutyák 2 játék nevét sem tudták megtanulni, míg néhány kutya látható erőfeszítés nélkül több nevet is megtanult. Ezért megkapták a Tehetséges Szótanuló Kutya címet.

„Kettő, több hónapon keresztül végzett vizsgálat során figyeltük meg a két kutyacsoportot: 33 tipikus kutyát és 7 Tehetséges Szótanuló Kutyát” – folytatja Dr. Sommese.

Jelen vizsgálathoz a kutatócsoport rögzítette a fejbillentések meglétét (vagy hiányát), miközben a gazda épp valamelyik játékot kérte, és elemezte a billentés oldalát is.

A tehetséges kutyák nagyon gyakran billentették a fejüket, amikor meghallották a gazdi kérését valamelyik játékra vonatkozóan, míg a tipikus kutyák ritkán tették ezt. Ezért döntöttek úgy a kutatók, hogy két további hasonló kísérlet során, több játék bevonásával, csak a tehetséges kutyák fejbillentését figyelik meg.

A kutatók azt találták, hogy a 24 hónapon át tartó kísérletsorozat során minden egyednél állandó volt az az oldal, amely felé a kutyák döntötték a fejüket. „Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a megnevezett játék sikeres kiválasztása, valamint a játék neve hallatára történő fejbillentés gyakorisága között. Kapcsolat van tehát a fejbillentés, illetve a releváns és jelentéssel bíró ingerek feldolgozása között” – magyarázza Shany Dror, a tanulmány társszerzője.

„Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány a fejbillentést csak egy nagyon specifikus kutya-gazda kommunikációs interakció során vizsgálta: amikor a tulajdonos arra kéri a kutyát, hogy hozzon oda egy megnevezett játékot. Ne gondoljuk tehát, hogy csak a Tehetséges Szótanuló Kutyák billentik a fejüket más, a fentitől eltérő, ebben a kutatásban nem vizsgált helyzetben is” – teszi hozzá Temesi Andrea, a projektben dolgozó másik kutató.

A Családi Kutya Program kutatói egyúttal a tudományos kutatás egy új módszerét is bemutatják. Csakúgy, mint egy másik, friss tanulmányban, az adatok egy részét a COVID-19 szabályozások hatálya alatt kellett összegyűjteniük, ami azt jelentette, hogy be kellett vinni a kutatást a gazdák otthonába. „Ehhez megkértük a gazdákat, hogy állítsanak be két kamerát, amelyek egy Livestream szoftverhez csatlakoznak, ezáltal teljes mértékben nyomon tudtuk követni a kutyák és gazdáik viselkedését" - mondja Dr. Claudia Fugazza, a tanulmány társszerzője. „Így a COVID-korlátozások és lezárások nem akadályozták meg kutatásunkat.”

A kutyám gyakran billenti a fejét, miért?

A gazdik gyakran megfigyelik kutyáik fejbillentését, mégsem értjük teljes mértékben e viselkedés funkcióját és körülményeit. Ez a tanulmány megtette az első lépést a megértés felé vezető úton, bemutatva, hogy ez a viselkedés hogyan hozható összefüggésbe a kutya számára jelentős és kiemelkedő hallási ingerek jelenlétével.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!