Használ-e a kalcium allergia esetén?

Forrás: Budai Allergiaközpont
Régóta elterjedt tévhit, hogy allergiás reakció esetén, bőrkiütésre, viszketésre vagy méh/darázscsípés után kalciumot kell innia a betegnek. A valóság azonban az, hogy a kalcium allergiás tünetekre nem használ. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit kell tenni allergiás bőrtünetek és súlyos allergiás reakció esetén.

A kalcium szerepe a szervezetben

A csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez szükségünk van kalciumra. Az izmoknak és az idegrendszernek szintén, sőt még a véralvadási folyamatoknak is fontos szereplője ez az ásványi anyag. Talán a legismertebb pezsgőtabletta formájában, de fogyaszthatjuk tablettaként és injekció formájában is alkalmazható, a kezelőorvos utasításának megfelelően.

Kalcium allergiára: viszketés és csalánkiütés ellen is hatástalan

A kalcium neve a köztudatban mégis összeforrt az allergiás tünetek kezelésével, a leggyakoribb tévhitek a viszkető kiütések, a rovarcsípések – ide sorolva a méh/darázscsípést is – és szénanáthás tünetek kezelésére vonatkoznak.

Szénanátha és viszkető kiütések ellen antihisztamin

Allergiás reakció során hisztamin szabadul fel a szervezetben. Ez okozza az orrfolyást, orrviszketést többek közt, a bőrben pedig a viszkető érzést. Ezeket a kellemetlen tüneteket antihisztamin tartalmú készítményekkel tudják enyhíteni.

Ahogyan a nevükből is következik, a hisztamin működését, felszabadulását gátló gyógyszerekről van szó, ezáltal képesek csillapítani a tüneteket. Antihisztamint szemcseppek, orrspray, krémek és tabletták is tartalmazhatnak, a panasztól függ, hogy melyiket alkalmazzák.

Súlyos allergiás reakció, anafilaxia ellen adrenalin

A kalcium másik tévesen elterjedt alkalmazási területe a súlyosabb allergiás reakciókra is kiterjed. Itt azonban már komoly következményekkel járhat a megfelelő kezelés elmulasztása. Rovarméreg allergia esetén a darázs vagy méhcsípés akár végzetes is lehet. A beteg garatában kialakuló ödéma gátolhatja a légzését, ez pedig fulladáshoz is vezethet.

Az anafilaxiának nevezett életveszélyes allergiás reakció kialakulhat még például ételallergiásoknál is, ha az allergén tartalmazó ételt fogyasztanak. Ehhez elég lehet az is, ha az adott élelmiszer nyomokban tartalmazza az allergént.

A kezdeti rosszullétet - verejtékezést, sápadtságot, hányingert, ajak- és szemduzzanatot – követően a beteg állapota gyorsan romolhat, ha nem kap mielőbb segítséget. A tünetek rosszabbodását a comb izomba adott adrenalin tartalmú injekció, az epinefrin segít megállítani. Ezzel időt tudunk nyerni, amíg a szakszerű orvosi ellátás megérkezik. Az önbelövős injekciót allergológus írja fel a beteg részére, ezt mindig magánál kell tartania.

Ha valakinél először jelentkezik ilyen reakció, akkor se kalciumért nyúljunk, hanem mielőbb hívjuk az ügyeletet vagy mentőt, akiktől a beteg megfelelő ellátást kaphat. Az eset után néhány héttel pedig szükséges allergológussal kivizsgáltatni, hogy mi okozta a panaszt. Szükség esetén ilyenkor az orvos az epinefrint is felírja.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!