Előállították a mesterséges kávét
A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állították elő a „fenntartható” kávét. Heikki Aisala, a VTT kutatója elmondta, hogy a sejtkultúrából nevelt kávéban sok lehetőség rejlik. „Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne” – magyarázta.
Heiko Rischer, a VTT kutatócsoportjának vezetője úgy vélte, a laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben. A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet. Rischer szerint a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése.
Ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.
A cikkben hivatkozott linkek:
Ajánlataink
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Minden csepp számít!
- Vajon minden autós gyermekülés megfelel az elvárásainknak?
- Cukkini szezon
- Eperrel az Alzheimer-kór ellen
- Anorexia, bulimia, falászavar
- Autoimmun betegséggel várandósan
- Napozzunk, de csak mértékkel!
- Ne váljon hízókúrává a nyaralás!
- Súlyos gondokat okozhat a rosszul megválasztott iskolatáska
- Mit tegyünk, ha váratlan vendéggel, egy kullanccsal érünk haza?
- Oktatóvideókkal segíti a szoptató édesanyákat a Semmelweis Egyetem
- Mitől lesz nyugodt a babavárás?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!