Az illóolajok is veszélyesek lehetnek

Forrás: Tudatos Vásárlók
A növényekből kivont illóolajok rendkívül tömények. Nem megfelelő használatukkal többet árthatunk, mint gondolnánk.

Képzeljük csak el, hogy 1 kg rózsaolaj előállításához 5 tonna rózsasziromra van szükség. Két nagy marék kamillavirágból csupán egyetlen olajcsepp nyerhető. Mivel ezek valóságos hatóanyagbombák, természetesen árthatnak is, ha nem ismerjük a tulajdonságaikat, vagy ha nem megfelelően használjuk őket.

Akik élvezni szeretnék a valódi illatos cseppek előnyeiket, azoknak az ártó hatásokkal is tisztában kell lenniük.

Mire figyeljünk?

1. Mivel nem veszélytelen anyagokról van szó, feleslegesen, tartósan és nagyobb dózisban ne használjuk (ajánlott mennyiség a hordozó anyag legfeljebb 0,1-1%-a). Nagyobb koncentrációban csak aromaterapeuta, fitoterapeuta és orvos felügyelete mellett javasolt használni.

2. Szájon át saját szakállunkra se fogyasszuk! Töményen már egy-két cseppjük is erősen irritálhatja, marhatja a nyálkahártyát és a bőrt.

3. Az illóolajakat a használatnak megfelelően mindig hígítsuk! Tudni kell, hogy vízben nem, viszont növényi olajokban, alkoholban és mézben, tejszínben jól oldódnak. Ha véletlenül valaki tömény illóolajat nyel le, ne vizet, hanem olajat itassunk vele, és haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

4. Az aromakonyhában 50 ml növényi olajba (pl. olívaolaj) ne tegyünk többet 5-6 cseppnél, s abból is egyszerre 1 teáskanálnyinál többet ne használjunk!

5. Habár az illóolajok többsége sötét üvegben, fénytől, melegtől és levegőtől védve több évig is felhasználható (citrus gyümölcsök héjából préseltek csak 1 évig őrzik meg minőségüket), vásárláskor, használatkor mindig figyeljünk a felhasználhatóság időre. Ügyeljünk arra, hogy az üvegcséket mindig jól bezárjuk, a cseppentőhöz kézzel ne érjünk.

6. Az illóolajakat csak feliratozott üvegben tároljuk, és a gyerekek elől zárjuk el!

7. Tartsuk szem előtt, hogy az idősek és a gyerekek fokozottan reagálnak az illóolajokra, ezért számukra a felnőtt adag felét adjuk!

8. A lejárt szavatosságú illóolajat adjuk le a gyógyszertárakban. Dr. Babulka Péter szerint erősen hígítva, porlasztóba téve növényi kártevők ellen még felhasználhatjuk ezeket.

Ellenjavallat

– Az a legbiztosabb, ha a terhesség első három hónapjában a kismama nem használ illóolajat. A későbbiekben is (a szoptatás ideje alatt) kerülni kell a ketonokat (olasz szalmagyopár, izsóp, rozmaring, cickafark), vagy fenolokat tartalmazó (tymol kemotípusú kakukkfű, oregano, fahéj, szegfűszeg, bazsalikom), keringésfokozó (cédrus, verbénon típusú rozmaring, fenyő), görcsoldó, szülést beindító (illatos verbéna, jázmin, geránium, pálmarózsa, ánizs), folyadék-kiválasztást fokozó (boróka, ciprus) és a hormonszerű (varádics) illóolajokat.

– A nagy mennyiségben toxikus ketonokat és fenolokat (idegméreg, aboratív) tartalmazó illóolajok kis gyerekek és idősek számára sem ajánlott.

– Hat éves kor alatti gyerekeknél inhalálásra, bedörzsölésre tilos a borsmenta illóolaj használata, mert légzésbénulást okozhat.

– A borsmenta illóolajat tartósan ugyancsak nem szabad használni, mert érszűkítő hatása miatt roncsolja a szem hajszálereit.

– Emlőbántalmak esetén nem ajánlott a ciprus.

– Vesebetegek számára kerülendők a boróka- és a ciprus-olajok.

– Epilepsziában szenvedő, illetve arra hajlamos egyének a bazsalikom, az édeskömény, a borsmenta és a rozmaring illóolajától tartózkodjanak.

– Az érzékeny bőrt izgathatja a bazsalikom, a babér, az elemi, az eukaliptusz, a fekete bors, a fenyő, a gyömbér, a hegyi pereszlény, a szegfűszeg illóolaj. Több illóolajra allergiás bőrkiütéssel is reagálhatunk. A kamilla illóolaj használata előtt különösen tanácsos az alkar könyökhajlatában bőrpróbát végezni, és tartózkodni a huzamosabb használattól.

– Napsütéses időben és szoláriumozás előtt (24 órán belül) nem tanácsos használni, még erősen hígítva sem, a citrus gyümölcsök (bergamott, citrom, narancs, mandarin, lime) héjából kipréselt, valamint a fogpiszkálófű (Ammi visnaga), és az angyalgyökér illóolajakat, mert az UV-sugarakra érzékenyebbé, a rosszindulatú elváltozásokra hajlamosabbá teszik a bőrt. A bennük található furo- és pyrokumarin nevű fényérzékenyítő anyagoktól maradandó szépséghibák, sötétebb foltok keletkezhetnek a bőrön.

– Akinek magas a vérnyomása, tartózkodjon a kakukkfű, a rozmaring, a borsmenta, bazsalikom illóolajaktól.

– Alacsony vérnyomás esetén a majoránna, ilang ilang és citromos eukaliptusz illóolajakat kerüljük.

– A normálisnál alacsonyabb vércukorszint esetén geránium illóolajtól óvnak az aromaterápia szakértői.

– Pajzsmirigy túlműködés esetén nem jó a kakukkfű és mirtusz illóolajak használata. Ha azonban alulműködik a pajzsmirigy, akkor a mirtuszt igen, viszont a mirha illóolajat nem ajánlott bevetni.

– Májbetegnek nem használ sem a szegfűszeg, sem a kömény, sem az ánizs illóolaj.

– A majoránna illóolajról érdemes tudni, hogy tartós használata megszünteti a nemi vágyat. Ez az illóolaj el is álmosíthat, ezért vezetés előtt nem javasolják a használatát.

– Egyes szakértők szerint a zsálya illóolaj használatával egy időben nem szabad alkoholt fogyasztani, mert fokozza az ital hatását, és a másnaposság is súlyosabb formában jelentkezhet, mint egyébként.

– Görcsös köhögés esetén tartózkodjunk az eukalyptusz globulus és radiata kemotípusú illóolajok, valamint a niauli, a kámforos rozmaring és a mirtusz alkalmazásától.

– Zöldhályog esetén veszélyes a kubeba bors illóolaj.

– Hormonfüggő rákos betegeknek nem szabad használni a varádics, a kömény, a muskotályzsálya és a zsálya illóolajakat.

– Paracetamol tartalmú gyógyszer szedésekor nem ajánlott a kömény (Foeniculum vulgaris) és az ánizs.

– Prosztata problémák esetén kerülni kell az ánizs illóolajat.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!