Megnyílhat az út a korai Alzheimer-diagnózis előtt

Forrás: felejtek.hu
Az Alzheimer-kór és más demenciák megjelenését gyakran előzi meg az ún. enyhe szellemi hanyatlás (MCI). Ez az állapot általában enyhe, időnként alig észlelhető változásokat jelent.

Ugyan lehetséges az MCI korai jeleit felfedni olyan képalkotó eljárásokkal, mint a funkcionális MRI (fMRI), azonban a felvételek értelmezése nehéz feladat.

Most azonban litván kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes algoritmust, ami kiküszöbölheti ezt a problémát és megnyithatja a kaput a korai diagnózisalkotás felé. Az eredmények szerint ugyanis az algoritmus 99 százalékos pontossággal dolgozik. Az MCI a normális öregedési folyamatok és a szellemi hanyatlás és demencia közötti köztes állapotként írható le, amiből gyakran, de nem minden esetben alakul ki Alzheimer-kór vagy más demencia. A vizsgálat épp ezt a jellegzetességet igyekezett kihasználni.

A kutatás vezetője, Dr. Rytis Maskeliūnas elmondta, hogy világszerte azon törekvés fogalmazódik meg, hogy minél előbb, szinte még a tünetek megjelenése előtt kellene felfedezni az Alzheimer-kórt. Így a betegek állapota hosszú időn keresztül szinten tartható volna és lehetőség szerint minél többet profitálhatnának az elérhető kezelésekből. Az
enyhe szellemi hanyatlás stádiumában felfedezett betegség tehát a legjobb esélyeket adná a demenciával élőknek arra, hogy jó legyen az életminőségük.

A korai diagnózisnak érzelmi, társas és orvosi előnyei is vannak és lehetővé teszi a betegeknek a tervezést jogi, pénzügyi és ellátásbeli kérdésekben. Ezen kívül arra is esélyt ad, hogy klinikai vizsgálatokban vehessenek részt.

Ennek érdekében az MCI stádiumban történő felismerés a legcélravezetőbb. Mivel az FMRI képek értelmezése időigényes és nagy szakértelmet kívánó feladat, a számítógépes, úgynevezett mélytanulás ideális megoldásnak tűnik a tudósok számára. Ráadásul ennek segítségével az egészen apró, az emberi szemnek láthatatlan elváltozások és mintázatok is kiszűrhetőek.

A mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoport a vizsgálat során 138 személy fMRI eredményét használta fel. A résztvevők között a szellemi hanyatlás hat különböző stádiuma volt jelen a tejesen egészségestől az Alzheimer-kórig. Az algoritmus a korai MCI és az Alzheimer-kór között 99,9 százalékos pontossággal volt képes különbséget tenni. A gépi tanulás szinte ugyanilyen magas, 99,95 százalékos sikerességet mutatott a kései MCI és Alzheimer-kór, valamint az MCI és a korai MCI közötti különbségtételben is.

Dr. Maskeliūnas kiemelte, hogy habár a vizsgálatuk nem a legelső a témában, az áttörést az jelenti, hogy eddig az ő algoritmusuk tűnik a legpontosabbnak. Hozzátette, hogy a
laborkörülmények mindig pozitív irányban torzítanak, ám azt várja, hogy kórházi körülmények között is legalább 85 százalékos pontossággal lesz majd képes dolgozni a program – ami már jelentős segítséget jelenthet egy gyakorló orvosnak a diagnózis megalkotásában.

Habár sok további vizsgálat szükséges még, mire ezek az algoritmusok az orvoslás mindennapi részét képezhetik, a jövőben nagy haszonnal kecsegtetnek. A korai állapotban kiszűrt demencia vagy annak megemelkedett kockázata ugyanis lehetőséget adhat az orvosoknak arra, hogy korai kezeléseket rendeljenek el. A technológia segíthet az
orvoslást olcsóbbá és ezáltal többek számára elérhetővé tenni.

Szimpatika akció

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!