Szemétre a szeméttel!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
A Humusz Szövetség itthon is megrendezi a Nulla Hulladék Hét nevű programsorozatot. A cél a termelődő hulladék csökkentése, melyre egy mód van: a környezettudatos fogyasztás.

A nulla hulladék (vagy zero waste) elképzelés lényege, hogy képesek vagyunk végleges hulladék termelése nélkül élni, az anyag- és energiafelhasználásunk pedig nem lépi túl a fenntartható szintet – mégis sikerül mindannyiunk (társadalmi, gazdasági, környezeti) jól-létét biztosítani. A nulla hulladék elérése természetesen egy hosszú távú célkitűzés, melynek szerepe, hogy gondolkodásunk megváltoztatásával valódi változásokat érjünk el. Ehhez a mai fogyasztói kultúránk újragondolására van szükségünk.

Legjobb környezetvédelmi szempontból, ha eleve nem hozunk létre hulladékot. Legrosszabb, ha képzünk és azt lerakják vagy elégetik. Az újra és újra használt tárgyak, csomagolások kímélőbbek, mint az eldobhatók, még akkor is, ha azokat szelektíven gyűjtjük és újrahasznosítják.

A hulladéktermelés nagyobb része az iparból származik, kisebb – ám folyamatosan növekvő részét – mi, kisemberek adjuk. Egy évben átlagosan 480 kg hulladékot termelünk fejenként. Valójában az ipar is nekünk, fogyasztóknak termel, mi vagyunk a lánc végén. Fontos megérteni, hogy a szelektív gyűjtés segít a hulladékot eltéríteni a lerakóktól és égetőktől, és a benne rejlő anyagot újrahasznosítással visszanyerhetjük, de az újrahasznosított termékeket meg is kéne venni, különben az anyagok nem maradnak körforgásban.

Még így sem lesz azonban kevesebb a szemét, ugyanis az összes háztartási hulladéknak alig több mint 10%-át gyűjtjük külön, miközben az összes hulladékunk mennyisége folyamatosan nő. Az igazi hulladékcsökkentés az, amikor a mindennapi életünk során elérjük, hogy minél kevesebb dolog legyen, amit ki kell dobnunk. Vagyis a boltban a tényleges szükségleteinkre és nem a reklámokra hallgatunk, eleve nem veszünk agyoncsomagolt holmit, olyan árut keresünk, ami környezetbarát módon készült, ha valami elromlik megjavítjuk, ha valami feleslegessé válik, elajándékozzuk, csereberén továbbadjuk és így tovább. A szerves anyagokat komposztáljuk és a komposztot visszajuttatjuk a természetbe.

A Humusz nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy megpróbálja a lehető legtöbb olyan kezdeményezést bemutatni, ami valamilyen formában hozzásegít a hulladék megelőzéséhez, vagyis a környezettudatos fogyasztáshoz a mindennapokban. Számos szervezetet hívtunk meg a héten való közreműködésre. Olyanokat, amelyek közül mindegyik sokat tesz azért, hogy kevesebb legyen a hulladék, és nagyobb a tudatosság. Nem egy közülük példa értékű a közösségépítésben is, éppen abban, amelyből a legnagyobb hiány mutatkozott az elmúlt években. A Nulla Hulladék Héttel megköszönjük munkájukat és mindenkit arra bátorítunk, hogy csatlakozzon a kiváló kezdeményezésekhez, vegye igénybe az általuk felajánlott segítséget, szolgáltatást.

A tulsokcucc.hu oldalait naponta fogjuk frissíteni a hét minden napján. Írunk arról, hogy miért jó a cserebere börze, hol lehet adományokat leadni, hová mehetünk, ha elromlik az esernyőnk, hol szerelhetjük meg a bringánkat, mit kezdhetünk a postai reklámanyagokkal és még tengernyi témával találkozhat az odalátogató. A Hét tematikáját a nulla hulladék felé vezető tíz lépésre alapoztuk:

Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!
Fogyassz környezettudatosan és közösségben!
Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!
Komposztálj!
Javíttasd meg!
Használd újra!
Cseréld el vagy add tovább!
Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!
Keresd az újrahasznosított termékeket!
Válaszd a visszaválthatót!
Járj könyvtárba, kölcsönzőbe!
Használjátok közösen!
Csökkentsd a postai levélszemetet!

A központi eseményre 2010. november 26-án kerül sor a budapesti Blaha Lujza téren 16-19 óra között. A téren számos résztvevő lesz kint a standjával, lesz Nulla Hulladék kiállítás és fordított bolt, bringás javítóműhely és kőleves főzés adományozóknak. A program a Corvintetőn folytatódik, ahol kisfilmek vetítése mellett kiselőadások és a redizájnos Kreatív Műhelyek Estjére várunk mindenkit.

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!