A maszk viselése másokat is a használatára ösztönöz

Forrás: MTI
A Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya két felmérésen alapult, amelyeket az Egyesült Államokban és Olaszországban végeztek, ahol súlyos volt a koronavírus-járvány. A vizsgálat bebizonyította, hogy amikor mindkét országban egyre több ember viselt maszkot, az olyan öngerjesztő körforgást hozott létre, amely másoknál is megerősítette ezt a viselkedést.

A kutatók szerint a koronavírus-járvány elleni védekezésként egyre gyakoribb maszkviselés olyan társadalmi normát teremtett, amely felbátorítja az embereket, hogy nyilvános helyeken maszkot hordjanak.

„Az emberek nagyobb valószínűséggel viselnek maszkot, és másokat is erre ösztönöznek, ha a maszkviselés mindenütt jelen van” – magyarázta Scott E. Bokemper, a Yale Társadalmi és Politikai Tanulmányok Intézete és az Amerikai Politikai Központ munkatársa.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az Egyesült Államokban hatékonyabbak azok a közegészségügyi kampányok, amelyek azt hangsúlyozzák, hogy az emberek mások védelmében viseljenek maszkot, mint azok a felhívások, amelyek azt emelik ki, hogy a maszkok hogyan védik a viselőt.

A tanulmányon a Yale kutatói a Columbia Egyetem munkatársaival, valamint olaszországi és svájci intézményekkel közösen dolgoztak. A kutatók 2020. október 1. és október 22. között az Egyesült Államokban, valamint 2020. október 22. és november 8. között Olaszországban végeztek felmérést. Abban az időben az Egyesült Államokban nem volt országosan kötelező a maszkviselés, míg Olaszországban igen. Az amerikai és az olasz felmérésben 3100, illetve 2659 válaszadóból álló minta szerepelt.

„Nem láttunk bizonyítékot arra, hogy a maszkot viselő emberek számának növekedése ösztönözte volna a maszk használatának mellőzését. Inkább azt tapasztaltuk, hogy az emberek nagyobb valószínűséggel követték a társadalmi normát azáltal, hogy maszkot viseltek vagy közbeléptek, amikor olyan valakivel találkoztak, akinek az orráról lecsúszott a maszk” – mondta Gregory A. Huber, a Yale politológia professzora.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!