Függőséget okoz, mégis sok fiatal használ alternatív dohányterméket

Forrás: Well PR
Az új típusú, füstmentes dohánytermékeket a dohányipar félrevezető kommunikációja miatt a legtöbb fiatal kevésbé tartja károsnak, mint a hagyományos cigarettát. Pedig – egyéb összetevőktől függetlenül is – a termékekben található nikotin a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan egészségkárosító hatású és ugyanolyan függőséget okoz.

„A nikotin függőséget okoz, bármit is szívsz!” – hívják fel a figyelmet az alternatív dohánytermékek ártalmaira az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai.

A dohányipari termékek évente 8 millió ember életét követelik világszerte. A dohányzás korlátozására irányuló törvények és szabályozások is megnehezítik a dohányipari szereplők dolgát, ráadásul az egészségnevelő és prevenciós programoknak köszönhetően ma már a legtöbb ember – köztük a fiatalok is – tisztában van a hagyományos cigaretta egészségre gyakorolt végzetes hatásával. A gyártók emiatt új termékek bevetésével próbálják piaci jelenlétüket biztosítani, ilyen termékek az elektronikus cigaretta, a nikotinos tasak, illetve a hevített dohánytermékek, amelyek számos ízben, letisztult formatervezéssel, és csökkentett egészségkárosodást hangsúlyozó hamis üzenettel kecsegtetnek. A korábban nem dohányzó fiataloknak is csábító az alternatív dohánytermékek használata, amelynek eredményeként ugyanúgy tartós nikotinfüggőség alakul ki.

A tavaly elvégzett Magyarországi Ifjúsági Dohányzás Felmérés eredménye is igazolta, hogy a 13-15 éves korosztályban egyre elterjedtebb az elektronikus dohányeszközök használata: míg 2016-ban 23% nyilatkozott úgy, hogy használt már ilyet, 2020-ban ez 32%-ra növekedett, ezzel párhuzamosan a kipróbálók átlagéletkora is csökkent 14-ről 13 évre. Összességében elmondható, hogy a megkérdezettek 12%-a használ valamilyen gyakorisággal elektronikus cigarettát – 20%-nak van sajátja, 61% barátja, vagy osztálytársa, 10% pedig szülei eszközét veszi kölcsön erre a célra.

A gyártói kommunikációnak és az internetes kampányoknak köszönhetően nemcsak a legfiatalabbak között, hanem a 18-34 éves korosztályban is egyre magasabb az e-cigaretta használata, ők elsősorban a hagyományos cigarettával szemben kevésbé ártalmasnak vélt hatás miatt váltanak. Pedig az e-cigaretta káros hatása bizonyított, és a belélegzett aeroszol légutakat, valamint érrendszert károsító hatása mellett a nikotin függőséget okozó hatása is érvényesül.

A nikotin az egyik legaddiktívabb szer, a nikotinfüggés a használat során már pár alkalom után kialakul, amelyhez a szer utáni sóvárgáson túl az olyan, tinédzser korban tipikus lelki tényezők is hozzájárulnak, mint a valahová tartozás igénye, a negatív érzelmekkel való küzdelem, illetve a kevés örömforrás. A nikotin sajátossága, hogy bevitele során olyan hormonok szabadulnak fel az agyban, amelyek jutalomérzetet váltanak ki a felhasználóban, ezáltal előidézve az újbóli használatot. Az agy azon része, amely a döntéshozatalért, a figyelem irányításáért, a tervezésért, a koncentrációs képességért, és a döntési helyzetekben a késztetéseknek – például a dohányzással is összefüggő sóvárgásnak – való ellenállásért felelős, egészen a húszas évek közepéig aktív fejlődésben van. Így fiatalkorban különösen fontos, hogy a fejlődésben lévő agyat ne tegyük ki a működésére káros hatásoknak, mivel az érzékenyebb és sérülékenyebb a nikotin káros hatásaival szemben.

A Korányi Intézet által most útjára indított „Függőség helyett válaszd a függetlenséget!” című kampány küldetése a fiatalok edukációja. Sajnos a hangos dohányipari kommunikáció félrevezeti a fiatalokat, ennek következtében a legtöbben azt hiszik, hogy az alternatív dohánytermékekkel – amikor a nikotin nem a hagyományos cigarettafüsttel kerül a szervezetbe – nem ártanak az egészségüknek. A figyelemfelhívó kezdeményezés célja megmutatni a fiataloknak, hogy az egészségkárosító hatás mellett a nikotinfüggő ember nem igazán szabad, hiszen a nikotintartalmú termék irányítja az életét.

A leszokásban hatékony segítséget nyújt az intézet „Gond? Egy szál se!” elnevezésű telefonos alkalmazása, amely hosszú távon segíti a dohányost a leszokás iránti motiváció fenntartásában és a visszaesés megelőzésében. További információk itt érhetőek el.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!