ADHD, autizmus a családban

Forrás: nemadomfel.hu
Mi történik? Hogyan érthetem meg jobban? Hogyan segíthetném? Hogyan dolgozhatom fel a mindennapok veszteségeit? Hol kaphatok erőt, eszközöket mindehhez? A válaszokat közösen keresik az érintettekkel a Léleköntő Szakmai Napon október 9-én.

Ezek a kérdések szinte minden autizmussal és ADHD-val élő gyermek családtagjaiban, pedagógusaiban felmerülnek. A válaszokat pedig közösen keresik az érintettekkel a Léleköntő Szakmai Napon, melyet 2021. október 9-én rendeznek meg a Párbeszéd Házában.

Minden év októbere az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás) tudatosság hónapja, a korábbi szakmai nap nagy sikerére való tekintettel ismét lehetősége lesz a szülőknek, pedagógusoknak, szakembereknek, sorstársaknak átadni egymásnak a tapasztalatokat.

A Szakmai Nap célja az autizmussal és figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) élő gyermekek szüleinek és pedagógusainak megszólítása. A gyermek állapotának megértése és elfogadása rendkívül fontos ahhoz, hogy szülőként és/vagy szakemberként jól kapcsolódjanak az adott gyermekhez, elsajátítsák az ő általa ismert, a világot számára biztonságosabbá és érthetőbbé tevő stratégiákat, partnerek tudjanak ezekben lenni jól segítve őt. A rendezvény ezért a „Nem vagyok egyedül, nem vagyok tehetetlen!” címet viseli.

A mostani rendezvény abban különbözik a korábbitól, hogy idén az autizmusban és ADHD-ban érintett szülők mellett az integrációban dolgozó pedagógusokat is megszólítják, mert ők is hasonlóan segítségre szorulnak a mindennapokban. Szituációértésben szeretnének segíteni nekik: egy pedagógiai helyzetet megnéznek a pedagógus, a gyermek és a szülő oldaláról is.

A szakterület kiváló szakemberei fogadták el a meghívást, többek között:

– Dr. Simó Judit óriási tapasztalattal és alázattal beszélő és gondolkozó gyermekorvos, gyermekpszichiáter, a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány munkatársa, közel 30 éve dolgozik az autizmus területén.

– Prof. Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos, ADHD témában jártas egyetemi oktató, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

– Cseh Judit a nagyon sokak által követett „Szivárványszemüveg” blog szerzője, autizmussal élő és anyaként is érintett tapasztalati szakember.

Miről lesz még szó?

A program reggel közös „léleköntő” beszélgetéssel kezdődik, majd a nap hátralévő részében különböző előadótermekben párhuzamos időben szakmai előadásokkal, sajátélményű workshopokkal, egyéni és csoportos mentálhigiénés és gyógypedagógiai tanácsadásokkal kívánják előmozdítani és elérni a szakmai tudásátadást; eszközöket adni a különböző nevelési helyzetek megoldásához; lehetőséget biztosítani a mindennapok során átélt nehézségek megosztására, feldolgozására.

Hangsúlyos számukra, hogy teret adjanak a szülők és pedagógusok közötti kommunikációnak, hidat teremtsenek közöttük azáltal, hogy az előadásokon és workshopokon való részvétellel, majd a záró kerekasztal meghallgatásával minél inkább betekintést nyerhessenek egymás nézőpontjaiba, és megtalálják az összefogás lehetőségeit. Kiemelt téma lesz ezen a napon a megértés kommunikáció, a megélt veszteségek feldolgozása.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, október 7-ig lehet regisztrálni, ide kattintva.

Gyermekfelügyelet most is lesz, a korábbi módon, gyermek-segítő párokkal, tematikusan tervezett foglalkozásokkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!