A klímaváltozás hatása a gyerekek lelki egészségére

Forrás: ng.hu
Az éghajlatváltozás és annak következményei negatív hatással vannak a most felnövő generáció lelki egészségére is.

A 16-25 év közötti fiatalok többsége nagyon aggasztónak találja az éghajlatváltozást és annak következményeit, kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzik magukat és állandó, a depressziós állapothoz hasonló, szomorúság gyötri őket. Úgy érzik, a döntéshozók, elsősorban a politikusok, de a felnőttek általában is, cserben hagyták őket. Egy brit, amerikai és finn kutatókból álló, a Lancet Planetary Health című szaklapban cikkező tudóscsoport 10 országban 10 ezer fiatalt kérdezett arról, hogyan élik meg a klímaváltozást. A felmérés szerint a fiatalok több mint négyötöde találja valamilyen szinten aggasztónak a helyzetet és közel felük úgy érzi, hogy a klímaváltozás miatt érzett szorongás a napi életvitelüket is negatívan befolyásolja.

Az éghajlatváltozástól való krónikus félelemnek már neve is van, a klímaszorongás jelenségét az elmúlt tíz évben világszerte vizsgálták, de a jelenség nagy mintán végzett mennyiségi értékelése eddig váratott magára. Noha 2010 óta több tanulmány is napvilágot látott, amelyek mélyinterjúkra és kérdőívekre alapozva beszámolt a gyerekek és fiatalok között az éghajlatváltozás miatt érzett stresszorokról, például a betegségektől, időjárási katasztrófáktól való félelemről, bizonytalanság-, és tehetetlenségérzésről, arról eddig nem volt a kutatóknak pontos elképzelése, hogy ezek az érzések mennyire globálisak és mennyire mindennaposak az érintett korosztály életében.

A mostani nagymintás, kérdőíves felmérésbe brit, finn, francia, amerikai, ausztrál, portugál, brazil, indiai, fülöp-szigeteki és nigériai fiatalokat vontak be. A válaszokból kiderül, hogy a fiatalok 83 százaléka globálisan úgy érzi, hogy az emberek semmit nem tesznek a felnövekvő generációk jövője érdekében, a válaszadók háromnegyede félelmetesnek érzi a jövőt, 55 százalékuk szerint pedig a mostani fiataloknak lényegesen kevesebb lehetősége lesz, mint a szüleiknek volt és a családi biztonságot is hiányosnak tartják. A megkérdezett kamaszok és fiatalok mintegy 40 százaléka tartja a kilátások miatt elképzelhetőnek, hogy inkább nem vállal gyermeket. A kutatók tanulmányuk összegzéseként elmondták, hogy a krónikus stressz miatt a tinédzserek és a mai fiatalok körében nagyobb a kockázata a mentális és fizikai problémák kialaukálásának.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!