Meddig tart a holtomiglan-holtodiglan?

2021. 10. 05.
Magyarországon sajnos még mindig nagyon sok házasság végződik válással. Amíg boldogok a házastársak, sokszor nem gondolnak bele, hogy az életük minden területe összefonódik, ám váláskor számtalan kérdés merülhet fel bármelyik fél részéről.

Dr. Méhes Dávid Dániel ügyvéddel arról beszélgettünk, hogyan kezdődhet meg egy válási procedúra, és milyen jogi folyamatokra kell felkészülnie mindkét félnek.

Gyakran csak a férj vagy a feleség szeretné felbontani a házasságot. A váláshoz mindkét fél beleegyezésére szükség van?

A bíróság a házasságot bármelyik házastárs kérelmére felbontja, ha az teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott. Ez különösen abban az esetben állapítható meg, ha a házastársak között az életközösség megszűnt, tehát már nem élnek egy fedél alatt, és a kapcsolat helyreállítására nincs is kilátás. A bíróság alapvetően arra törekszik, hogy a házasság fennmaradjon, így a per bármely szakaszában megkísérelheti a felek békítését. Ennek érdekében felhívja a figyelmet a közvetítői eljárás igénybevételének lehetőségére, ami egy olyan alternatív vitarendezést jelent, amely adott esetben a válóper megszűnését vonhatja maga után, hiszen a felek meggondolhatják magukat a válást illetően. A válóperek soha nem zajlanak le gyorsan éppen azért, hogy a feleknek kellő idő álljon rendelkezésükre a végleges döntés meghozására.

Hogyan kezdődhet meg egy válás, mi az első lépés? Minden esetben per indul?

A házasság megszüntetésére bírósági felbontással van lehetőség, amelyet az indokol, hogy egyrészt státuszkérdésben kell dönteni, másrészt bírói mérlegelést igényel annak megállapítása, hogy a házasság valóban teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott-e, illetőleg arról is meg kell bizonyosodni, hogy a válásra irányuló kérelmüket szabad akaratukból nyújtották be a felek, és hogy a döntésük végleges. A perben a házaspár utolsó, közös lakóhelye szerint területileg illetékes bíróság jár el. Az eljárás a keresetlevél előterjesztésével indul, és 30 ezer forintos illetékfizetési kötelezettséggel jár. Tekintve, hogy bírósági eljárásról van szó, meglátásom szerint érdemes ügyvéd segítségét igénybe venni.

Világos, hogy a válást kezdeményező fél lesz a felperes. Az alperesnek módjában áll ellehetetleníteni a per lezárását, amennyiben nem akarja felbontani a házasságot?

A bíróság a házasságot bármelyik házastárs kérelmére felbontja, de bonyolultabb eljárást vonhat maga után a tényállásos bontás, vagyis amikor nincs a házastársak között valamennyi járulékos kérdésben megegyezés. Ilyen esetekben a bíróságnak kell megállapítania, hogy a házasság valóban teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott-e. Egyszerűbb a közös megegyezésen alapuló bontás, amikor ugyan a házasság megromlott, de ez utóbbi tényt a bíróságnak nem kell vizsgálnia. Magyarországon a bontóperekben az ún. feldúltság elve érvényesül, ami azt jelenti, hogy a házasság és az együttélés tényleges megromlására helyezik a hangsúlyt anélkül, hogy a vétkességet kutatnák.

Ennek fényében hogyan lehet jogilag értelmezni, ha az egyik fél megcsalta a házastársát?

Ennek a bizonyítási eljárás során lesz jelentősége, de önmagában a vétkességnek a bontásban nincs jelentősége, bár ez nem azt jelenti, hogy az egyik félnek felróható magatartásnak ne lennének jogkövetkezményei. Tehát ilyen esetekben a bíróság pl. nem rendelheti el, hogy a felek továbbra is együtt lakjanak a közös lakásban, és ez igaz minden olyan helyzetben, ami a házastárs vagy a gyermekek érdeksérelmével járna.

Amennyiben egy párnak nincs házassági szerződése, milyen arányban kell osztozniuk a házasság előtt, illetve a házasság alatt szerzett vagyonon?  

A polgári törvénykönyv a házastársi vagyonközösség szabályait rendkívül részletesen tartalmazza. Ebben a körben lényeges, hogy a házastárs külön vagyona nem tartozik a házastársi vagyonközösségbe. Ilyen például a már házasság előtt is meglévő vagyontárgy, vagy a házasság fennállása alatt örökölt juttatás, esetleg a házastárs szellemi tulajdonát megillető vagyoni jog. A házastárs külön tulajdonán kívül azonban a vagyonközösség fennállása alatt a házastársak vagyonában meglévő vagyontárgyakról azt kell vélelmezni, hogy azok a közös vagyonhoz tartoznak.

Mi történik a közösen nevelt gyermekekkel, amíg zajlik a válóper? Kinek van joga nevelni őket ebben az időszakban?  

A per ideje alatt ezt a kérdést a bíróság ideiglenes intézkedéssel rendezheti. A feleknek elsődlegesen abban a kérdésben kell dönteni, hogy a felek közös szülői felügyeletet kívánnak gyakorolni vagy sem. Ha közös szülői felügyeletben állapodnak meg, a kapcsolattartás kérdését nem kell rendezniük, a gyermek lakóhelyében ugyanakkor meg kell állapodniuk, mert közigazgatási szempontból ez nélkülözhetetlen. Ha a felek nem kívánnak közös szülői felügyeletet gyakorolni, a kapcsolattartás kérdését is rendezni kell. Ettől független kérdés a gyermek tartása, melyben feltétlenül meg kell állapodni, függetlenül attól, hogy közös-e a szülői felügyelet.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!