A héj alatt rejtőző ízorgia
2010. 11. 16.
Ebben az időszakban jobb piacokon kapható egy furcsa gyümölcs. Barna, szottyadt kis valamik várják, hogy megkóstoljuk őket.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2010/11/mespilus-germanica-0709-2.jpg)
A naspolya a rózsafélék családjába tartozik, rokona az almának, a birsnek és a körtének. A barna gumók október végén, november elején szüretelhetőek. Ha a dér megcsípi, attól még édesebb lesz.
Akkor jó, ha a gyümölcs kissé összeesik, megszottyad. A héját le lehet húzni, alatta rejtőzik a kissé kásás állagú hús.
Ha a piacon csak éretlen gyümölcsbe botlunk nem szabad elkeseredni, szobahőmérsékleten tárolva a gyümölcs megérik. Érdemes egymástól kicsit távolabb elhelyezni a gyümölcsöket, nehogy megromoljanak. Hidegebb helyen tárolva sokáig eláll.
És, hogy a naspolya egészségügyi hatásai se maradjanak ki. A gyümölcs gazdag vitaminforrás, C-vitamin tartalma 12mg van 100 grammban. Vas- és kálciumtartalma is magas. A fitoterápiában a fa kérgéből készült főzetet vérzéscsillapításra használják, magvainak főzete pedig vesekőhajtásra szolgál.
Pektintartalma is jelentős, így hasmenésre és székrekedésre is hatásos. Ezentúl remek lekvár készíthető belőle, akár a karácsonyi asztalra is.
A naspolyalekvárhoz teljesen érett gyümölcsöt választunk. Kilónként 3,5 deci vizet adunk a megmosott egész gyümölcsökhöz. Egészen puhára főzzük, majd áttörjük. Hozzákeverünk fél kiló cukrot, majd sűrűre főzzük. Száraz dunsztban tartósítjuk.
Parfét, krémet is készíthetünk naspolyából. Bár munkaigényes – héjától, magjaitól meg kell szabadítani –, nagyon egyszerű: a gyümölcshúst turmixban pépesítjük, narancslikőrrel, vaníliával, leheletnyi sóval ízesítjük, habbá vert tejszínnel elegyítjük.
Naspolya rummal
A 3 kg teljesen érett, dércsípte naspolyát megtisztítjuk, megmossuk, és szitára téve megszikkasztjuk. 1 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörpbe helyezzük a megmosott, lecsurgatott naspolyát. Puhára főzzük, majd kiszedjük, és a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. A szörpöt egy ideig még főzzük, 3 dl rumot teszünk hozzá, és forrón a naspolyára öntjük. A felületét tartósítószerrel kezelve az üvegeket gondosan lezárjuk, és kihűlésig ruhába csavarva, hűvös helyre téve tároljuk.
Naspolyabefőtt
A 4 kg érett naspolyát megtisztítjuk, jól megmossuk, lábasba tesszük, és 2 kg cukrot adva hozzá 2 liter vízzel felöntjük, és puhára főzzük. A megfőtt naspolyát kiszedjük, és üvegekbe rakjuk. A szirupot 2 dkg citromsavval dúsítva átforraljuk, s kihűlés után ráöntjük az üvegbe helyezett naspolyára. Az üvegek tetejét lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd 80°C-on 30 percig hőkezeljük. A kihűlt befőttet hűvös helyen tároljuk.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!