Ebben az időszakban jobb piacokon kapható egy furcsa gyümölcs. Barna, szottyadt kis valamik várják, hogy megkóstoljuk őket.
A naspolya nem terjedt el a kereskedelmi forgalomban, apró piacokon bukkan fel. Az eredetileg Közép-Ázsiából származó gyümölcsöt a Kárpát-medencénél északabbra nem nagyon ismerik.
A naspolya a rózsafélék családjába tartozik, rokona az almának, a birsnek és a körtének. A barna gumók október végén, november elején szüretelhetőek. Ha a dér megcsípi, attól még édesebb lesz.
Akkor jó, ha a gyümölcs kissé összeesik, megszottyad. A héját le lehet húzni, alatta rejtőzik a kissé kásás állagú hús.
Ha a piacon csak éretlen gyümölcsbe botlunk nem szabad elkeseredni, szobahőmérsékleten tárolva a gyümölcs megérik. Érdemes egymástól kicsit távolabb elhelyezni a gyümölcsöket, nehogy megromoljanak. Hidegebb helyen tárolva sokáig eláll.
És, hogy a naspolya egészségügyi hatásai se maradjanak ki. A gyümölcs gazdag vitaminforrás, C-vitamin tartalma 12mg van 100 grammban. Vas- és kálciumtartalma is magas. A fitoterápiában a fa kérgéből készült főzetet vérzéscsillapításra használják, magvainak főzete pedig vesekőhajtásra szolgál.
Pektintartalma is jelentős, így hasmenésre és székrekedésre is hatásos. Ezentúl remek lekvár készíthető belőle, akár a karácsonyi asztalra is.
A naspolyalekvárhoz teljesen érett gyümölcsöt választunk. Kilónként 3,5 deci vizet adunk a megmosott egész gyümölcsökhöz. Egészen puhára főzzük, majd áttörjük. Hozzákeverünk fél kiló cukrot, majd sűrűre főzzük. Száraz dunsztban tartósítjuk.
Parfét, krémet is készíthetünk naspolyából. Bár munkaigényes – héjától, magjaitól meg kell szabadítani –, nagyon egyszerű: a gyümölcshúst turmixban pépesítjük, narancslikőrrel, vaníliával, leheletnyi sóval ízesítjük, habbá vert tejszínnel elegyítjük.
Naspolya rummalA 3 kg teljesen érett, dércsípte naspolyát megtisztítjuk, megmossuk, és szitára téve megszikkasztjuk. 1 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörpbe helyezzük a megmosott, lecsurgatott naspolyát. Puhára főzzük, majd kiszedjük, és a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. A szörpöt egy ideig még főzzük, 3 dl rumot teszünk hozzá, és forrón a naspolyára öntjük. A felületét tartósítószerrel kezelve az üvegeket gondosan lezárjuk, és kihűlésig ruhába csavarva, hűvös helyre téve tároljuk.
NaspolyabefőttA 4 kg érett naspolyát megtisztítjuk, jól megmossuk, lábasba tesszük, és 2 kg cukrot adva hozzá 2 liter vízzel felöntjük, és puhára főzzük. A megfőtt naspolyát kiszedjük, és üvegekbe rakjuk. A szirupot 2 dkg citromsavval dúsítva átforraljuk, s kihűlés után ráöntjük az üvegbe helyezett naspolyára. Az üvegek tetejét lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd 80°C-on 30 percig hőkezeljük. A kihűlt befőttet hűvös helyen tároljuk.
Ebben az időszakban jobb piacokon kapható egy furcsa gyümölcs. Barna, szottyadt kis valamik várják, hogy megkóstoljuk őket.