A héj alatt rejtőző ízorgia

2010. 11. 16.
Szerző: Z.Zs.
Ebben az időszakban jobb piacokon kapható egy furcsa gyümölcs. Barna, szottyadt kis valamik várják, hogy megkóstoljuk őket.
A naspolya nem terjedt el a kereskedelmi forgalomban, apró piacokon bukkan fel. Az eredetileg Közép-Ázsiából származó gyümölcsöt a Kárpát-medencénél északabbra nem nagyon ismerik.

A naspolya a rózsafélék családjába tartozik, rokona az almának, a birsnek és a körtének. A barna gumók október végén, november elején szüretelhetőek. Ha a dér megcsípi, attól még édesebb lesz.

Akkor jó, ha a gyümölcs kissé összeesik, megszottyad. A héját le lehet húzni, alatta rejtőzik a kissé kásás állagú hús.

Ha a piacon csak éretlen gyümölcsbe botlunk nem szabad elkeseredni, szobahőmérsékleten tárolva a gyümölcs megérik. Érdemes egymástól kicsit távolabb elhelyezni a gyümölcsöket, nehogy megromoljanak. Hidegebb helyen tárolva sokáig eláll.

És, hogy a naspolya egészségügyi hatásai se maradjanak ki. A gyümölcs gazdag vitaminforrás, C-vitamin tartalma 12mg van 100 grammban. Vas- és kálciumtartalma is magas. A fitoterápiában a fa kérgéből készült főzetet vérzéscsillapításra használják, magvainak főzete pedig vesekőhajtásra szolgál.

Pektintartalma is jelentős, így hasmenésre és székrekedésre is hatásos. Ezentúl remek lekvár készíthető belőle, akár a karácsonyi asztalra is.

A naspolyalekvárhoz teljesen érett gyümölcsöt választunk. Kilónként 3,5 deci vizet adunk a megmosott egész gyümölcsökhöz. Egészen puhára főzzük, majd áttörjük. Hozzákeverünk fél kiló cukrot, majd sűrűre főzzük. Száraz dunsztban tartósítjuk.

Parfét, krémet is készíthetünk naspolyából. Bár munkaigényes – héjától, magjaitól meg kell szabadítani –, nagyon egyszerű: a gyümölcshúst turmixban pépesítjük, narancslikőrrel, vaníliával, leheletnyi sóval ízesítjük, habbá vert tejszínnel elegyítjük.

Naspolya rummal

A 3 kg teljesen érett, dércsípte naspolyát megtisztítjuk, megmossuk, és szitára téve megszikkasztjuk. 1 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörpbe helyezzük a megmosott, lecsurgatott naspolyát. Puhára főzzük, majd kiszedjük, és a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. A szörpöt egy ideig még főzzük, 3 dl rumot teszünk hozzá, és forrón a naspolyára öntjük. A felületét tartósítószerrel kezelve az üvegeket gondosan lezárjuk, és kihűlésig ruhába csavarva, hűvös helyre téve tároljuk.

Naspolyabefőtt

A 4 kg érett naspolyát megtisztítjuk, jól megmossuk, lábasba tesszük, és 2 kg cukrot adva hozzá 2 liter vízzel felöntjük, és puhára főzzük. A megfőtt naspolyát kiszedjük, és üvegekbe rakjuk. A szirupot 2 dkg citromsavval dúsítva átforraljuk, s kihűlés után ráöntjük az üvegbe helyezett naspolyára. Az üvegek tetejét lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd 80°C-on 30 percig hőkezeljük. A kihűlt befőttet hűvös helyen tároljuk.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!