A Mars a mérete miatt nem lakható

Forrás: ng.hu
Tudjuk, hogy a Mars régmúltjában bőven volt víz, ám jelenleg csontszáraz a bolygó.

A St. Louis-i Washington Egyetem szakemberének vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a marsi víz hiányának oka (bár a régmúltban volt felszíni víz) az, hogy a bolygó túl kicsi.

Számos elmélet taglalta már, hogy miért tűnt el a marsi víz, köztük az egyre gyengébb mágneses mező miatt elveszített sűrű légkört nevezték meg fő oknak. A most közzétett tanulmány azonban ennél alapvetőbb, mélyebb okot tárt fel.

„A Mars sorsa már a kezdetekkor eldőlt” – magyarázta Kun Wang, a kutatás vezetője. „Úgy tűnik, van egy méretbeli határvonal a kőzetbolygók esetében, amely meghatározza, képes-e a bolygó az életfeltételekhez elegendő vizet megtartani, és amely eldönti, kialakulhatnak-e a lemeztektonikai folyamatok. Ez a mérethatár pedig nagyobb, mint a Mars mérete.”

A kutatók a kálium stabil izotópjait vizsgálták, és ezen keresztül az illó anyagok eloszlását a különböző égitesteken. A kálium közepesen illékony, és nyomjelzőként használható, mivel a segítségével megbecsülhetők a nála illékonyabb anyagok, mint pl. a víz jelenléte és mennyisége.

A kutatócsoport marsi eredetű meteoritokban vizsgálta a kálium jelenlétét, és e mérésekből kiderült, hogy a Mars kevesebb illó anyagot volt képes megtartani, mint a Föld, de többet, mint a Földnél jóval kisebb Hold vagy a Vesta kisbolygó. Magyarul, a kutatók jól meghatározható összefüggést találtak az illók jelenléte és az égitestek mérete közt.

Az elmélet azt is meghatározza, hogy mekkora égitesteken lehet, érdemes az életnyomokat keresni: egészen szűk az a tartomány, amely a kőzetbolygók méretéből adódóan már elegendő, de még nem túl sok vizet eredményezhet. Ezt a tartományt is figyelembe kell venni a kutatók szerint az exobolygók vizsgálata során amellett, hogy milyen távolságban kering egy adott bolygó a csillagától.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!