A klímaváltozás hatása a madarak fejlődésére

Forrás: ng.hu
A madarak evolúciója jelentősen felgyorsult a klímaváltozás hatására: egyre nagyobb csőrt növesztenek.

Az éghajlatváltozás felgyorsítja az állatok evolúcióját – állítják ausztrál és kanadai ornitológusok. A Trends in Ecology and Evolution című szaklapban cikkező madárkutatók szerint a madaraknak világszerte növekszik a csőrük. Miután egymástól egyébként merőben különböző fajoknál is ugyanaz a tendencia figyelhető meg, ennek hátterében – a kutatók szerint – nehéz bármi mást feltételezni, mint a klímaváltozást. Sara Ryding, az ausztráliai Deakin Egyetem ornitológusa és kutatótársai azt figyelték meg, hogy egyes ausztrál papagájfajoknak 1871 óta 4-10 százalékkal nőtt a csőrméretük. Ez a kutatók szerint az egyes emlősfajok esetében megfigyelt farokhossz-növekedésnek feleltethető meg.

Ahogy sok emlősfaj a füleit vagy a szőrtelen farkát, úgy a madarak a csőrüket használják arra, hogy elkerüljék a túlmelegedést. Mivel a csőrt nem borítja toll, a madarak ennek a szervüknek a segítségével tudnak a legkönnyebben a felesleges hőtől megszabadulni. Ezért is lehet például az, hogy a trópusokon élő madárfajok között sok olyan van, amelyeknek a mérsékelt égövi madaraknál lényegesen nagyobb a csőrük. Így tudnak könnyebben megszabadulni a hőfeleslegtől. Egy korábbi kutatásban hasonló eredményekre jutottak a lundákkal kapcsolatban is.

Bár a csőr-, illetve a fülek növekedése egyelőre nem éri el a 10 százalékot, Ryding szerint néhány száz éven belül valóságos Dumbók járhatnak majd a Föld felszínén. „Az alakbeli változások nem azt jelentik, hogy az állatok sikeresen küzdenek meg a klímaváltozással, tehát minden rendben van. Ez mindössze annyit jelent, hogy az evolúció mindent elkövet, hogy a fajok túl tudják élni a változást. Arról viszont fogalmunk sincs, hogy a változások milyen további következményekkel járnak majd, vagy hogy minden faj képes lesz-e annyit változni, hogy túlélje” – figyelmeztetett Ryding.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!