Rücskös ballasztbomba
2010. 11. 15.
Egy őszi estén kirángattuk- mint az orosz népmesében a répát. A földben apró gumók vártak. Csicsókánk lett.

Nem napraforgó
Ez a rücskös szárú Észak-amerikai eredetű évelő növény a XVII. században honosodott meg Európában. Az akár 2 méter magasra is megnövő, gumós növényt hazánkban a „szegények krumplija" néven lehet ismerős többeknek. Az elnevezés nem véletlen, hiszen nem csak a gumója hasonlít megtévesztésig a burgonyáéra, de kémiai szempontból is sok a közös bennük.
A csicsóka több táplálkozástudományi szempontból is hasznos. A burgonyához képest ötször magasabb a rosttartalma, ami a bélrendszerben ballasztanyagként hasznosul. Ennek köszönhetően jól orvosolható vele a székrekedés és puffadás. Ezen kívül gazdag még fehérjében (20%) és szénhidrátban.
Ennek érdekessége, hogy a csicsóka szénhidráttartalmának egy része, mint inulin található meg benne. Ez a metabolikus folyamatok révén fruktózzá bontódik a szervezetben, ami inzulin felhasználás nélkül is tud hasznosulni, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
Emellett azért is előnyös a diabétesszel küzdők számára, mert a fruktóz lassabban szívódik fel a glükóznál, így nem emeli meg olyan gyorsan a cukorszintet. Az elhízottak diétájának is szerves részét képzi a csicsóka, ugyanis az inulin másik tulajdonsága, hogy a lebontó enzim (inulináz) hiánya miatt a szervezet nem képes felhasználni, csak ballasztanyagként tudja hasznosítani, ami fogyasztó hatással bír. Élettani szempontból fontos, hogy fokozza a triglicerid- képződést, aminek eredményeként nő jó koleszterin (HDL) szintje, ami segíti a máj méregtelenítését, csökkenti a rossz koleszterint (LDL) szintjét, ezáltal kedvezően hat a szívre és az érrendszerre.
Ásványianyag-tartalom szempontjából is az egyik leggazdagabb növényünk. Kálium, kalcium, foszfor, magnézium és cink mellett tele van még olyan vitaminokkal, mint a béta-karotin, B1, B12 és C. Az aminosavak közül több esszenciális aminosavat is tartalmaz (ezeket a szervezet nem képes egyedül előállítani), mint a lizin, hisztidin, triptofán a nem esszenciálisak közül pedig aszpargin és arginin.
Számtalan módon fogyaszthatjuk: készíthetünk belőle salátát, felhasználhatjuk turmixok alapanyagaként de sokan úgy sütik ki, mint a rósejbnit.
Termesztése sem egy ördöngösség, kezdő kertészek is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Igénytelen, szárazságtűrő növény, ami még a leghidegebb teleket is átvészeli. Gyakorlatilag bárhol tövet fakaszt. Tavasszal vagy ősszel ajánlatos elültetni.
Nálunk a csicsókakrémleves hódít, de nyersen is finom, kis kockákra vágva a gyerekek is boldogan eszik meg. A chips változat is hódíthat, ha készítünk hozzá egy kis tejfölös vagy joghurtos mártogatóst.

4 adag
Csicsóka 600 g
Zöldbab 400 g
olaj
só
Póré 120 g
fokhagyma 2 gerezd
A csicsókát megfőzzük, és megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A zöldbabot sós vízben leforrázzuk. A póré hagymát vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, majd hozzákeverjük a zöldbabhoz, majd a csicsókához. Sózzuk, zúzott fokhagymával fűszerezzük, olajjal meglocsoljuk és óvatosan összekeverjük.

Csicsóka krémleves
2 db sárgarépa
0,5 kg csicsóka
1 db lilahagyma
1-1 csipet
- zsálya
- borsika
- koriander
0,5 dl napraforgóolaj
víz
Az olajban kissé megpíritott zöldségeket vízzel felöntjük, mjad fűszerezzük. Ha kész óvatosan szétturmixoljuk, és tálaljuk.
A cikkben hivatkozott linkek:
Ajánlataink
Olvasna még a témában?
Nyereményjátékok
Megfejtő
Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!
Facebook játék
Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Epley-manőverrel megszüntethető a jóindulatú helyzetfüggő szédülés
- Kókuszolaj
- Egy lenyelhető kapszula válthatja ki a kellemetlen bélvizsgálatokat
- Otthoni praktikák és krémek, melyek működnek a visszereknél
- Akár egy szappan is elég lehet a szúnyogok ellen
- Itt a bodzaszezon!
- Szundikálás és kreativitás
- Magzati genetikai vizsgálatok már egy vérvétellel
- Túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy egészségesebben éljünk
- A hatékony életmódváltás pszichológiája
- Ha bánt a fény
- Patikusok és találmányaik 2.
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!