Hogyan kezeljük az asztmát megfelelően?

Forrás: Tüdőközpont
A betegek többsége szeretne minél kevesebb gyógyszert szedni, ám ezzel gyakran épp az ellenkezőjét éri el. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, miért baj, ha elhanyagoljuk a fenntartó kezelést, és túl gyakran kerül sor a rohamoldó szer használatára.

Fenntartó kezelés és szteroid-fóbia

Az asztma terápia során bizonyos készítményeket napi rendszerességgel kell alkalmazni. Ezek a szteroid-tartalmú hatóanyagok segítik hosszú távon megakadályozni az asztmás roham kialakulását, a betegség tüneteinek felerősödését azáltal, hogy a légutak gyulladását csillapítják.

Létező jelenség a szteroid-fóbia, sokan szeretnék elkerülni, vagy legalább csökkenteni a fenntartó kezeléshez szükséges készítmények napi használatát, így azonban a terápia hatékonyságát veszélyeztetik. A belégző készülék segítségével a hatóanyag célzottan a légutakba jut, helyileg szívódik fel, így a szteroidszedés szisztémás, tehát egész szervezetet érintő hatásától nem kell tartani. Az inhalátorok előírt dózisban történő használatára azonban szükség van a tünetmentesség eléréséhez.

Így lesz a kevesebb idővel több

A fenntartó kezeléshez szükséges készítmények orvosi utasítás nélküli csökkentése idővel a tünetek erősödéséhez vezet. Az asztmás beteg panaszai fokozódnak, visszatér a gyakori köhögés, nehézlégzés és sípoló légzés. Az állapotromlást jelzi, ha egyre gyakrabban van szükség az egyébként csak eseti jelleggel, hirtelen erősödő panaszok alkalmi kezelésére felírt rohamoldó készítmények használatára. Ha már napi rendszerességgel kell használni a rohamoldó készüléket, ne halogassuk tovább az orvos felkeresését!

A fenntartó kezelés elmulasztása miatt az asztmatikus tünetek erősödnek, a beteg pedig a túlzott gyógyszerhasználattól tartva tehát épp ellenkező hatást ér el, túl sokszor használja a rohamoldó szert. Ha pedig így az állapota miatt kórházi ellátásra lesz szüksége, súlyos asztmás roham esetén szteroid-injekcióval kezelik, ami az egyéként bevitt fenntartó kezelés többszöröse és nem helyileg, hanem szisztémásan alkalmazva. Jobb, ha ezt nem kockáztatjuk és az asztma gyógyszereket a tüdőgyógyász által felírt dózisban szedjük.

Lépcsős kezelés – a gyógyszereket csökkenteni is lehet

Az asztma lépcsős kezelése miatt a lépcsőn nem csak felfelé, hanem lefelé is lehet haladni, vagyis a felírt gyógyszerek mennyiségét csökkenteni lehet. Erre az orvosi kontroll alkalmával van lehetőség, amikor a friss légzésfunkciós vizsgálat eredményei és a beteg panaszai alapján módosítható a kezelés. Az optimális, személyre szabott terápia beállítását és a hatékonyabb kezelést segíti az otthoni légzésfunkciós eszköz napi használata is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!