Változó menstruációról panaszkodnak a beoltott nők

Forrás: Medical Online
Victoria Male, az Imperial College London immunológus munkatársa leszögezte, hogy a jelenséget minden bizonnyal nem a vakcinában lévő összetevők okozzák.

Az Egyesült Királyságban mintegy 30 ezer olyan bejelentés érkezett eddig nőktől, hogy az engedélyezett Covid-oltások után változást figyeltek meg a menstruációs ciklusukban. Egyesek azt vették észre, hogy a fájdalom erősebb lett, mások azt, hogy a folyamat a megszokottnál később jelentkezett. De olyan is jelzések is érkeztek, melyekben váratlan (hüvelyi) vérzésről tettek bejelentést.

A BBC szerint a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) minden panaszt megvizsgált, de nem találtak összefüggést az oltások és a jelenségek között. Szerintük főként olyan nőknél jelentkezhettek ilyesmik, akik átestek a koronavírus okozta betegségen, vagy az úgynevezett hosszú-Covid-szindróma gyötörte őket. Ez az, amikor a páciens már nem fertőzött, de a szervezete még hetekkel/hónapokkal a vírus leküzdése után sem üzemel úgy, ahogy korábban.

Az Imperial College London munkatársa, az immunológus Victoria Male nem tartja valószínűnek, hogy a vakcinákban lévő anyagok váltanák ki a jelenséget, habár egy összefüggő kutatásra így is szükség lenne szerinte. Több fiatal nő ugyanis azért vonakodik beoltatni magát, mert attól tart, hogy a vakcina az ő ciklusára is hatással lesz.

„Ha nem vizsgálják ki alaposan az oltás utáni menstruációs változásokról szóló jelentéseket, az bizonyára tovább táplálja majd ezeket a félelmeket” – írta az orvos a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban megjelent véleménycikkében.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!