Megszakad a szív

2010. 11. 15.
Szerző: Szimpatika
Egy szeretett személy korai elvesztése rendellenes szívritmust okoz, mely jelentősen növeli a szívroham, és a hírtelen szívhalál kockázatát- állapították meg amerikai orvosok.
A ritmusrendellenességek általában hat hónapon át tartanak, és különösen nagy a veszély, ha gyermek vagy házastárs váratlanul hal meg.

Azoknak, akiket már kezeltek valamilyen szívproblémával, különösen oda kéne figyelniük a szívűkre-vélik a kutatók. Azt már több tanulmányban is leírták, hogy van kapcsolat  az infarktus és a gyász között, de azt eddig nem sikerült megmagyarázni, hogy mi okozza azt. Az is kérdéses, hogy miért múlik el a veszélyhelyzet, körülbelül fél év után.

78 személyt vizsgáltak meg ( 55 nő és 23 férfi) két héttel a szeretett személy halála után, majd fél évre rá. A kísérleti alanyok 33 és 91 évesek voltak. A kontrollcsoport tagjai hasonló korúak és összetételűek voltak. A két csoport tagjait 24 órás megfigyelésnek vetették alá, és folyamatosan rögzítették a szívritmust, a pulzust, és a vérnyomást. A résztvevőket szintén felmérték, hogy mennyire fenyegeti őket a depresszió veszélye.

A tanulmány szerint a temetésen részt vevők tachycardiás tünetei a duplájára nőttek a pulzus  szintén nőtt, de fél év múlva a két csoport tagjai hasonló értékeket mutattak. A depresszió faktor szignifikánsan nőtt, főleg azok között mutatott kiugróan magas értéket, akiknek egyedül kellett feldolgozni  gyászt.

A kutatók egyértelművé tették, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy párhuzamot tudjanak vonni a lelki traumák és azok fizikai megjelenése közt, de a vizsgálatok ebbe az irányba folyatatódnak tovább.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!